Више од 50.000 људи потписало је петицију у којој оптужују компанију Дизни за колонијализам и неетичко присвајање, јер је патентом заштитила свахили фразу “хакуна матата”, пише британски Гардиан.Значење те фразе је “нема проблема” на свахили језику који се говори широм источне Африке и матерњи је језик у Кенији, Танзанији, Уганди и Конгу.Петиција, која позива компанију Дизни да тај израз не користи у комерцијалне сврхе, уследила је након што је компанија најавила римејк анимираног филма “Краљ лавова” наредног лета, а у којем ће гласове позајмити Бјонсе, Дени Гловер и други.Израз је популаризовао кенијски бенд “Тхем Мусхроомс”, чији је платинасти сингл Џамбо Бвана садржао ту фразу.Дизни га је затим искористио у првој верзији приче о краљу лавова 1994. године, а песму “Хакуна Матата” написали су Елтон Џон и Тим Рајс.Девет година касније Дизни га је заштитио и патентирао као заштитни знак и део бренда.

Шелтон Мпала, који је покренуо петицију, оптужио је компанију за присвајање.”Дизни не може да направи заштитним знаком нешто што није сам измислио”, написао је он. Професор Кимани Њогу, који се налази на челу радне групе која се бави питањима креативне економије, сматра да коришћење тог израза у комерцијалне сврхе није етично.”Велике компаније на северу користе културна добра Африке да би зарадиле. Врло добро знају да је тај израз људска имовина, део културе читавог једног континента”, рекао је Њогу.Та фраза популарна је у целој источној Африци, а трговци често ту фразу користе приликом контакта са туристима.
Њогу истиче да није фер да Кенијци не могу да “продају таква добра” у САД.”Сматрам да петиција није само изазов за Дизни, већ и за правни систем на северу”, рекао је он.Компанија Дизни се већ нашла у сличној ситуацији, када је покушао да присвоји мексички “Фестивал мртвих”, што је изазвало огромне протесте на интернету, након чега је променио назив филма и одустао од патентирања термина.

Izvor Novosti