Пантенол је алкохол пантотенске киселине. Обилује витамином Б5, па га из тог разлога називају и провитамином Б5. Најчешће се користи у козметици и као такав може се пронаћи и као провитамин Б5, бепатхен, пантотхенол, деxпантхенол, пантотхенy. Пантенол у себи садржи пантотенску киселину која је један од најважнијих састојака коензима А, који је главни за метаболизам ћелија.Због својих повољних особина пантенол се може наћи у скоро свим козметичким препаратима. Често је састојак шампона и балзама за косу, као и многих производа за негу коже, јер делују хидрирајуће на људску кожу. Такође често се налазе и у фарбама за косу, у производима за чишћење лица, геловима. Ово је једно несвакидашње једињење које је у потпуности безбедно за људе и њихову околину.

Здрава коса и пантенол

Декспантенол, који се налази у саставу пантенола, се у људском организму трасформише у пантотенонску киселину. Веома је погодан за слузокожу и кожу главе, а самим тим јача корен и убрзава раст косе. Пантенол стимулише деобу ћелија епидерма и потпомаже природне процесе регенерације коже. Раствор пантенола даје оптималну влажност кожи и обнавља природни Пх.Он ће деловати антиинфламаторно и крајње умирујуће на кожу главе. Овај раствор могу користити сви без обзира на старост, а исто тако одговараће и свим типовима коже. Када је третман за оштећену косу у питању, ово је један од најпоузданијих производа, јер враћа сјај коси, обнавља длаку, убрзава раст и спречава цветање и даље оштећивање већ козметички третиране косе.Пантенол се може утрљати ноћу пред спавање у теме главе уз благу масажу, а може се и напрскати по целој дужини длаке. Могуће је да се примете суви крајеви, али без обзира на то није дугорочно већ тренутно. Пантенол је сјајан и у кобинацији са другим производима. Уколико сте у могућности може се помешати са рицинусовим капима, када ће давати сјајне резултате.

Дужина држања пантенола на темену није ограничена, што се дуже држи то ће учинак на људску косу бити бољи. Најбоље је уље и раствор држати целу ноћ и ујутру га испрати. Пантенол се на коси може користи колико и кад год особа пожели. Нема ограничења у коришћењу, али наравно не треба претеривати ни у чему.Веома је битно знати чувати раствор пантенола. Већина људи помисли да је боље пресути га у бочицу са распршивачем, али то је погрешно. Раствор пантенола чува се у оригиналној стакленој бочици. Може се пресути одређена количина која ће се одмах и утрошити и јако је важно водити рачуна о томе да се користи само 30 дана од отварања његове бочице. Осим оваквог начина примене од пантенола може се направити и веома ефикасан шампон за косу и то на следећи начин.Потребни састојци за прављење шампона: пола литре дечјег шампона; 100 мл пантенол раствора; 20 капи рицинусовог уља; 20 капи бистрих АД капи;

Све састојке сјединити и тако добијену смесу држати у флаши. Пре прања косе овим шампоном добро промућкати. Препоручено је овим шампоном прати косу три месеца, па направити паузу од једног месеца. Ово је проверен рецепт за добробит косе и коже главе.Маска за косу такође се може направити да у свом саставу садржи пантенол. Многи тврде да је већи ефекат маске јер се дуже задржава на самој длаци, но коментари су различити, а на људима је да одлуче шта њима више одговара.За маску за косу биће вам потребно следеће: жуманце; рицинусово уље; неколико капи раствора пантенола; 50 капи уља од кокоса.Од поменутих састојака потребно је замутити хомогену смесу и тако направљено паковање нанети на косу, затим се увије пешкиром или најлоном. Тако покривена коса са паковањем на њом потребно је да одстоји два сата до испирања млаком водом.

Пантенол и здрава кожа лица

Већина жена бори се са ситним борама око очију и усана. Оне се још називају и трагови среће, јер могу да значе да се жена доста смејала у животу, али признаћемо да ниједна особа због појаве бора није баш срећна.Састојци који су потребни да би се направила маска за лице су: кокосово уље; пантенол крема.Ова два састојка нема потребе да се сједињују, зато што је потребно нанети их одвојено. Најпре са лица се треба уклонити сва шминка темељно и лагано. Након тога потрено је једно умивање млаком водом, а затим лагано тапкањем пешкиром и осушити лице.На цело лице прво се наноси кокосово уље, а затим се само на пределе око усана и очију наноси и пантенол крема.Оставити да делује током целе ноћи и ујутру најнормалније наставити са стандардном хигијеном. Кокосово уље иначе може да привуче све нечистоће из ваздуха на лице, и баш из тих разлога веома је важно овај третман обављати увече, како се касније не би појавили и проблеми да митисерима и бубуљицама.

(Б92)