ОДМАХ пошто је Новак победнички подигао руке, тениска планета је почела да му се клања. Међу првима је то учинио легендарни Род Лејвер, власник 11 гренд слем титула, од којих пет у опен ери, по коме је назван главни терен у Мелбурну.- Честитам, Новаче, краљу Аустралијан опена и још много, много чега. Учинио се да све то изгледа лако, а није. Сви су овде могли да виде твоју посвећеност и напоран рад. Многи рекорди те чекају. Ракета – написао је Лејвер на твитер-профилу.Борис Бекер, који је шест пута подизао најважније тениске пехаре (двапут у Мелбурну) и који је као тренер, од 2013. до 2016. “асистирао” Новаку у освајању шест гренд слем пехара (два у Мелбурну), уз ретвитове АТП тура и Аустралијан опена, кратко и јасно се обратио свом бившем ученику после финала:- Идемооо.

 Јевгениј Кафељников, власник две гренд слем титуле, једном реченицом је све објаснио:
– То је био имресивни господин Новак Ђоковић.Званички твитер-налог Вимблдона је подсетио да је Новак пре 208 дана победио Тениса Сандгрена у првој рунди “Шампионата 2018”.- То је био почетак Новаковог низа од 21 тријумфа на гренд слемовима, током којег је изгубио само осам сетова!

Освајач Вимблдона 1987. Пет Кеш је подсетио на своје речи да када Новак игра овако – готово да је непобедив.- Само девет грешака у три сета против Надала. Невероватно. Новак је седми пут освојио Аустралијан опен. Уистину надљудско достигнуће. Апсолутно немилосрдно до краја против Надала.Патрик Мекинро је написао: “Ово је био застрашујуће добар Новак”:- Потпуна доминација на Аустралијан опену. 15 (гренд слем титула)… наставља се.Једна од највећих тенисерки Били Џин Кинг такође није могла да сакрије одушевљење: Честитам, Новаче, седмоструки шампионе Аустралијан опена. Апсолутно невероватно.

Крис Еверт, рекордерка по броју финала на четири велика турнира и власница 18 пехара, признала је да није никад видела видела Новаков бољи меч:- Врхунац мајсторства.Маеш Бупати, неакадашњи први дубл играч света и први Индијац који је подигао неки од гранд слам пехара (Ролан Гарос 1997. у микс дублу са јапанком Риком Хираки), такође је начинио велики наклон:- Откако се игра ова врста доминантног тениса, ово је заиста био потпуно нови ниво.

И Николас Кифер се придружио честиткама:- Каква игра! Само девет неизнуђених грешака. Невероватна ментална и физичка снага. Један од најјачих спортиста. Моје поштовање невероватном шампиону.Јанко Типсаревић је у две речи све рекао:- Тотална доминација.Ни Душан Вемић није крио одушевљење:- Вау! Без обзира на то да ли је то један од “обичних” трофеја или је нека од 15 гренд слем титула, Ноле увек даје најбољег себе. Велики спортиста, човек, узор. Поносан сам на њега.

Извор Новости