У аутобуској несрећи код Скопља, која се десила данас после подне, погинуло је 13 путника, а већи број је повређен, изјавио је вечерас министар здравља Северне Македоније Венко Филипче.Он је новинарима рекао да је седам путника у аутобусу који се преврнуо на аутопуту Скопље-Тетово погинуло на лицу места, а шесторо у скопској градској болници “8. септембар”.Тешка саобраћајна несрећа се десила данас око 17.00 на путу Скопље-Тетово када је пун аутобус фирме “Дурмо турс” излетео са пута код села Ласкарци и превнуо се. Филипче је у изјави коју је дао у болници “8. септембар” рекао да је у ту болницу довезено 25 повређених путника, од којих је 22 хоспитализовано, додајући да је четворо од њих смештено на интензивну негу, док ће троје лакше повређених вероватно бити пуштено кући.

У Ургентном центру Клиничке болнице “Мајка Тереза” налази се пет пацијената, од којих су тројица лакше повређена, међу којима је и једна трудница. Једна особа се бори за живот, а једна се спрема за операциију, рекао је македонски министар здравља.Према његовим речима, полиција ради на утврђивању идентитета погинулих и међу настрадалим нема деце, али има младих у раздобљу од 25 до 30 година. “Возач је у свесном стању и полиција је узела изјаву од њега”, рекао је Венко Филипче.У спасавању путника учествовао је велики број ватрогасаца и медицинских екипа, а на лице места су одмах била послата возила хитне помоћи здравственог центра из Скопља, а ангажовале су се и приватне болнице Систина, Неуромедика и Ремедика.

Према очевицима, како преносе медији са лица места, до несреће је дошло када је на аутобусу пукла гума због чега је возач изгубио контролу и прешао на супротну страну аутопута, пробио заштитну ограду и преврнуо се у провалију.Како су пренели медији, пред Градском болницом “8. септембар” вечерас су се окупиле десетине чланова поородица, родбине и приијатеља повређених у очекивању да добију информације о здравственом стању њихових блиских, а у ту болницу је, осим мистра здравља вечерас дошао и министар полиције Оливер Спасовски.

ПОВРЕЂЕНИ У НЕСРЕЋИ

Директор Градске опште болнице „8 Септембар“ у Скопљу, Христијан Костов у уторак касно увече је прочитао имена повређених путника који су збринути на клиници. Потврдио је да су четири мушкарца и једна жена преминули после неуспешне реанимације.-У болници је примљено укупно 32 повређених, од којих су четворица на интензивној нези, у критичном стању, а један пацијент је пренесен на торакалну хирургију, информисао је Костов.На лечењу у овој болници, како је потврдио, примљени су: Никола Каранфиловски, Мерсем Незири, Есад Емрули, Алајдин Шабани, Јасмина Стојанова, Мети Бетим, Антонио Антониевски, Душан Стефановски, Љујзим Талипи, Мануил Трифуновски, Мухамед Шишко, Верица Стојановска, Серије Мустафи, Аличе Узеир, Горан Наумовски, Демира Али, Седа Јусуфи, Јетон Исмаили, Јолца Ибраими, Халид Усеини, Мичив Фекири, Јасмин Сејфули, Фикрије Стефан, Јована Грамтникова, Абаз Касанферди, Илија Ристовски, Дилала Алили, Абдул Исмаили и Љуљан Алили.

Izvor Novosti