АМЕРИЧКА филмска академија објавила је листу номинованих филмова и филмских стваралаца за 91. награду Оскар, који ће бити додељен 24. фебруара, на гала церемонији у Лос Анђелесу.

На највише номинација, у финалну трку за најпопуларнију награду на планети ушли су филмови “Миљеница” и “Рома”, који су номиновани у чак 10 категорија. Следе “Звезда је рођена” и “Вајс” са по осам номинација, “Црни пантер” (7), “BlacKKKlansman” (6), “Боемска рапсодија” и “Зелена књига” (5), као и “Први човек” и “Повратак Мери Попинс”, који су добили по четири номинације.У категорији за најбољи филм чланови Академије одлучиваће између остварења “BlacKKKlansman”, “Црни пантер”, “Боемска рапсодија”, “Миљеница”, “Зелена књига”, “Рома”, “Звезда је рођена” и “Вајс”.Са драмом “BlacKKKlansman”, која му је донела Велику награду на прошлогодишњем Кану, Спајк Ли добио је и прву номинацију у каријери за Оскар у категорији за најбољег редитеља, а у трци су и оскаровци Алфонсо Куарон (“Рома”), и Павел Павликовски (“Хладни рат”). Грчки редитељ Јоргос Лантимос би, после номинације 2009. са филмом “Очњак”, Оскар коначно могао да добије за режију “Миљенице”, а ту је и Адам Мекеј са драмом “Вајс”.

На листи номинованих за најбољу глумицу у 2018. место су добиле звезда Глен Клоуз (“Жена”), Оливија Колман (“Миљеница”), Јалица Апарисио (“Рома”), Лејди Гага (“Звезда је рођена”) и Мелиса Макарти (“Можете ли ми икада опростити”).

“ЗВЕЗДА ЈЕ РОЂЕНА”,фото АП

Оштра трка за Оскар очекује се и у категорији за најбољег глумца, а ту листу, како је објавила Академија, предводе Кристијан Бејл (“Вајс”) и Бредли Купер (“Звезда је рођена”). Ту су и Вилем Дефо (“At eternity`s gate”), Рами Малек (“Боемска рапсодија”) и Виго Мортенсен (“Зелена књига”).

Извор Новости