Čista i uredna kuća je prioritet kod većine ljudi, a kraj godine je pravo vreme da se bacite na čišćenje nepotrebnih stvari.Novogodišnji i božićni praznici su vreme kada se porodica okuplja i uživa u prazničnoj atmosferi i zajedničkom prazničnom ručku. Kako biste se osećali prijatno i kao svoj na svome zakoračili u 2023. godinu boljeg raspoloženja, izbacite sledeće stvari iz doma.Jedini cilj ove liste je da prostor u kojem živite postane čistiji i prozračniji.Reciklirajte, prodajte ili bacite, ali svakako je vreme da oslobodite svoj prostor u domu i napravite red.

Zastarela elektronika

Stare video rekordere, kasetofone, daljinske upravljače i kablove koje više ne koristite obavezno pre nego što Nova godina zakuca na vrata izbacite iz kuće.Tehnologija je krenula dalje, a iako više ne koristimo staru elektroniku često je držimo u svom prostoru. A višak stvari vam svakako ne treba.

Časopisi

Ukoliko volite da čitate modne magazine i novine, sigurno u svom domu imate gomilu starih časopisa. Možda pak neke od njih niste do kraja ni pročitali, nemate ni nameru ili ne stižete, a opet ih čuvate.Proverite police, iskreno priznajte hoćete li nešto pročitati, a ostatak reciklirajte.

Stara odeća ili cipele koje nikada niste nosili

Svaka žena ima u svom cipelarniku barem dva para cipela koje joj se sviđaju, ali ih ne nosi. Možda ih je obula samo jednom ili čak nijednom.
Ista je stvar i s odećom. Izvadite sve iz ormara, budite iskrene prema sebi, oslobodite prostor, dajte nekome ko bi ih nosio.

Stara šminka

I šminka ima svoj rok trajanja. Dekorativna kozmetika većinom traje samo šest meseci nakon otvaranja. Uobičajeno je da šminka u kupatilu često i duže stoji, pa je kraj godine vreme da tu naviku promenite.

Lekovi kojima je istekao rok trajanja

Vreme brzo leti, kao i sve i lekovi imaju svoj rok trajanja. Ono što je posebno važno jeste da se ne smeju koristiti ukoliko im je prošao rok trajanja. Zato, vodite računa, pregledajte šta šta imate od lekova i bacite one kojima je rok istekao.

Pocepane čarape ili one koje nisu u paru

Proverite fioke u kojima držite čarape kako vaše, tako i od svih ukućana i posložite ih, ali bacite sve što spada u ovo kategoriju.

Stvari zbog kojih se osećate loše i neželjene poklone

Znamo koliko je raskidi ili prekid komunikacije sa dragim ljudima zbog svađe težak period za nas. Tada sigurno svaki predmet, poklonili mesto koje ste zajedno posećivali budi u vama nostalgiju i tugu.Zato sve neželjene poklone koji vam stvaraju ružna osećanja izbacite pre Nove godine. Tako ćete jedan za vas težak period ostaviti iza sebe i okrenuti se lepšim stvarima.

Stvari koje ste planirali da prodate, ali nikad niste

Budite iskreni, hoćete se se zaista rešiti tih stvari i staviti u oglas na prodaju? Ukoliko je vaš odgovor ne, onda ih bacite odmah.

Sredite sve dokumente i papire

Odvojite vreme i razvrstajte gomilu papira, dokumenata i plaćenih računa. Odlučite šta je za bacanje, a ostalo lepo složite u fascikle i smanjite prostor u fiokama.

Različiti plastični komadi u kuhinji

Možda mnoge ne upotrebljavaš ili si izgubila poklopac. Provjeri sve ladice u kuhinji jer obično se nalaze na više mjesta. Nakon toga odvoji što koristiš i stavi na jedno mjesto, a ostatak recikliraj.

Rezervni prekrivači

Mnogi ljudi su skloni da neke prekrivače čuvaju “za svaki slučaj”. Glomazni su i zauzimaju puno prostora, pa je najbolje rešiti se.

IzvorDirektno.rs