Čitaće probe za predstavu „Sjećaš li se Dolly Bell“, koju će režirati Kokan Mladenović, kako „Dnevni avaz“ ekskluzivno saznaje, počinju danas u Kamernom teatru 55, gdje će ovaj komad 15. marta biti premijerno izveden.Iako je donesena odluka da se do petka sve vezano za predstavu drži u strogoj tajnosti, „Avaz“ otkriva kompletnu glumačku ekipu te radnju predstave, čija je osnova tekst Abdulaha Sidrana.

 Ljubav i komunizam

Glavne uloge tumačit će Elma Juković (Doli Bel), Davor Golubović (Dino), Emir Hadžihafizbegović i Gordana Boban (otac i majka). U kultnom filmu Emira Kusturice “Sjećaš li se Dolly Bell” iz 1981. ove likove tumačili su Ljiljana Blagojević, Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić i Mira Banjac.Ono što će ovu priču učiniti još zanimljivijom je pojava Dine 2, kojeg igra Mirsad Tuka, a on izlazi prvi na scenu i sada, i kao čovjek u godinama, vraća sjećanja u djetinjstvo, gdje počinje priča o Dini, koji je opsjednut hipnozom, koju vidi kao način života.- Na nama je da jednu od najpoznatijih priča na jugoslavenskom prostoru ispričamo na potpuno novi način. Nadam se da će taj način biti zanimljiv publici i da ih nećemo iznevjeriti, posebno one koji film znaju napamet i vole ga godinama. Također, mislim da je vrijeme za novi okvir te priče, a jasno je da se okolnosti u kojima je onda nastala dosta razlikuju od ovih koje živimo. Ono što je još zanimljivo je to da je to jedna od posljednjih dobrih priča naše bivše zemlje – kaže Mladenović, koji bi iz Beograda danas trebao doći u Sarajevo. Dodaje da pozorište govori jezikom metafora i slika i da su mu izražajna sredstva drugačija.

– S obzirom na to da je film sniman prije skoro 40 godina, danas mu dajemo neku novu notu, ali ostaje i to da je naš jezik autonoman. Ono što je još vrlo zanimljivo je to što se pojavljuje stariji Dino, koji danas živi u realnom vremenu, u kojem ne postoji ni država u kojoj je živio… On se tako vraća mjestima svoje mladosti i djetinjstva, jer ih je zadržao u svojim sjećanjima onakvima kakva bi volio da budu, a ne onakvima kakva su zaista. Važno je i to da Dino treba spoznati dvije velike stvari, a to su ljubav i komunizam. Kada dođe do te spoznaje, shvata da nijedno ne funkcionira onako kako je to zamislio – otkriva nam Mladenović.Od Dine 2 počinje priča i on je taj koji se u 63. godini vraća u svoju mladost. U gotovo svim scenama smjenjivat će se mladi i stari Dino.- Priča oko ove predstave traje nekoliko godina i, vjerujte mi, vrlo pažljivo smo je smišljali. Ovo pozorište ima jedan od najboljih ansambala ne samo u BiH nego šire, na Balkanu, zato je za mene ovo veliki izazov – kaže Mladenović te dodaje da mu je veliko zadovoljstvo raditi u Kamernom teatru.

 Emotivna veza

S druge strane, Hadžihafizbegović ističe da mu je veliko zadovoljstvo prije svega što predstavu režira, kako kaže, jedan od najboljih evropskih reditelja.- Imamo genijalnog pisca, pa sad i reditelja u velikom teatru. Ono što mi je drago je to što novu sezonu u novoj godini počinjemo ovom velikom pričom, pa s pravom mogu reći da će to biti pozorišni spektakl. Tako, sutra s prvom probom kreće akcija zvana „Dolly Bell“ – naglašava Hadžihafizbegović.Snimanje filma je počelo prije 40 godina, tačnije 1979., a glumac ističe da se neće držati filmskog klišea, nego će to biti adaptacija romana.-  Teatar je trenutak koji vam ostavlja utisak, a film je sasvim nešto drugo. Zato ne treba uopće pomišljati da se to može porediti. Znači, nećemo đoniti film, nego raditi adaptaciju, a jedan jedini zajednički imenilac predstave i filma je vrijeme. Zapravo, ta neka nostalgična i emotivna veza svih nas koji smo gledali film i čitali roman – zaključio je Hadžihafizbegović.

Dino 1: Imam veliku tremu

– Ovo je za mene kao glumca najvažniji moment. Još teško primam u mozak da se moje ime i prezime dovodi u vezu s toliko važnim ljudima u kulturi, koji su postojali i prije nego što sam znao da ću raditi ovo što radim danas. Iskreno, nisam mislio da u našoj zemlji može da se dogodi da mi neko omogući razvoj karijere na ovaj način. Na tome samo veoma zahvalan i osjećam veliku odgovornost prema cijeloj ekipi. Trenutno osjećam veliku tremu i potrebu da ih ne razočaram, ali znam kako se to liječi. Radom, radom, slušanjem tih ljudi kojima mnogo vjerujem, pristupu radu otvorenih čula. Vrlo sam sretan – iskren je Davor Golubović.

Doli Bel: Presretna sam

– Velika stvar je igrati naslovnu ulogu kultnog filma „Sjećaš li se Dolly Bell“ u istoimenoj predstavi. Kada sam saznala da sam u podjeli i da igram Doli, bila sam presretna. U prvi mah sam bila iznenađena i nisam mogla da vjerujem. Prije svega želim da naglasim da mi je zadovoljstvo igrati s bh. glumačkim veličinama koje su u podjeli predstave. Spremna za probe i saradnju s rediteljem Kokanom Mladenovićem. On je čovjek od akcije i majstor svog zanata. Tačno zna šta želi i na koji način da izvuče maksimum iz glumaca. Sigurno će me, zahvaljujući i njemu, naslovna uloga Doli Bel obilježiti na neki način. To je ujedno i velika odgovornost za mene kao mladu glumicu – pojašnjava Elma Juković.

Izvor Avaz