Apple će omogućiti korisnicima da uklone sigurnosne zakrpe koje je instalirao sistem Rapid Security Response sistem iOS 16, koji može da instalira zakrpe bez potrebe da potpuno ažurirate svoj iPhone.Kako je objavio The Verge, Rapid Security Response ažuriranje možete ukloniti tako što ćete otići u Settings > General > About, a zatim tapnuti na verziju iOS-a. Odatle će vam se prikazati dugme “Remove Security Update”.

Appleov dokument podrške ne daje nijedan primjer zašto biste morali da deinstalirate jednu od zakrpa, ostavljajući telefon nezaštićenim. Međutim, moguće je zamisliti nekoliko scenarija u kojima bi ova funkcija mogla biti korisna – na primjer, ako neko pokvari neki softver koji se odnosi na posao ili alate za upravljanje.Ipak, ovo je jedna od onih funkcija koje većina ljudi vjerovatno nikada ne bi trebalo da koristi osim ako nemaju veoma specifičan razlog i u potpunosti razumiju šta rade.

Rapid Security Response je podrazumijevano uključen, mada možete da isključite ažuriranja tako što ćete otići u Settings > General > Software Update > Automatic Updates i isključiti opciju “Security Responses and System Files”. Ako to uradite, moraćete da sačekate puna ažuriranja iOS-a da biste dobili bezbjednosne zakrpe.Sistem takođe dolazi na macOS Ventura, ali Appleovi dokumenti podrške za njegov desktop OS ne pominju da li ćete moći da uklonite i ta ažuriranja.

(b92)