Predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Pomorandže za zbogom”, rađena po tekstu Biljane Popović, a u režiji i adaptaciji Nenada Gvozdenovića, gostovaće na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) u ponedjeljak, 11. februara, s početkom u 20 časova.U komadu, čije je mjesto radnje smješteno u Bosansku Krajinu, igraju: Milorad Damjanović, Slobodan Ćustić, Danica Ristovski, Anja Alač, Maja Ranđić, Ivan Zarić, Lazar Đukić, Lako Nikolić, Biljana Maletić, Milica Milša, Vladimir Paunović, Ivana Jovović, Mila Savić i Redžep Koljena, a riječ je o porodičnoj melodrami o ljubavi i istrajnosti, posvećenosti i vjeri tri žene kroz ratovima ispisan 20. vijek.

“Ovo djelo je zapravo istinita saga o jednoj srpskoj porodici i njenoj borbi da se održi zajedno i nastavi dalje u turbulentnim vremenima. Ocrtani su epskom snagom istiniti događaji, koji ne samo što pokazuju i dokazuju dubinu korijenja jednog naroda na ovim prostorima, već i njegovu vijekovnu borbu za goli opstanak. Bazirana na istoimenom romanu i istorijski tačnim podacima, drama je usredsređena na tri porodice istih korijena, porijekla i društvenog statusa”, saopštili su iz NP RS povodom gostovanja predstave.

Prvi put u novijoj istoriji, kaže dalje saopštenje, priča o tri srpska sveštenomučenika stradala od tri vojske, njihovoj progonjenoj djeci, njihovim ženama koje su pravile strašne i neprihvatljive izbore, borbi dobra i zla, komunizmu i ateizmu, fašizmu i ljubavi, vjeri i stradanju predstavljena je na način pripovjedača, bez osude i politizacije, ali s jasnom porukom da je Krajina bila i ostala mjesto nevjerovatnih i ponekad potpuno nezamislivih preokreta u sudbinama stvarnih ljudi i žena.

“Roman i drama ‘Pomorandže za zbogom’ prate život tri ugledne srpske svešteničke porodice iz Bosanske Krajine kroz ceo 20. vek. Nastala po istinitim događajima, ova priča svedoči o stradanju istinoljubivih, te duhu, snazi i neuništivoj veri kojom se stradanja podnose, ali i o pogubnoj naivnosti i zaboravu koji rađaju neopreznost i smrt”, naveo je Andrej Šepetkovski, koji inače potpisuje dramatizaciju romana Biljane Popović.

Izvor nezavisne