Islandska pjevačica Bjork potvrdila je da uskoro izlazi novi album. Album pod nazivom “Fossora” nastavak je albuma “Utopia” iz 2017. i trebao bi biti objavljen kasnije ove godine.Tačan datum izlaska ostaje da se objavi, ali Bjork je govorila o albumu u novom intervjuu za “The Guardian”. Govoreći za novine, opisala je novi projekt kao “pacifistički, idealistički album s flautama, sintisajzerima i pticama”.

Gosti na “Fossori” su Serpentwithfeet i indonezijski plesni duo Gabber Modus Operandi. Bjorkina djeca, sin Sindri i kći Isadora, snimili su prateće vokale, dok je dvije pjesme napisala njena pokojna majka, aktivistkinja za zaštitu okoline, Hildur Runa Hauksdottir, koja je umrla 2018. godine.Riječ “Fossora” temelji se na riječi “Kopač” na latinskom i, kako objašnjava Bjork, povezana je s temom albuma o životu gljiva.

Govoreći o atmosferi nove ploče, rekla je: “Da vidimo kako je to kad uđeš u ovu fantaziju i, znaš, ručaš i sjediš, i radiš normalne stvari, poput susreta s prijateljima.”Od izdavanja albuma “Utopia” Bjork je bila na brojnim turnejama, a takođe je radila s Arcom na svom albumu “KiCK”.

(The Fader)