Kada zakažete taj svoj veliki dan, naći ćete se pred jednim vrlo nezahvalnim pitanjem “koje tradicije odabrati, a koje preskočiti prilikom vjenčanja?”Od kulture do kulture postoji na desetine, pa i stotine običaja koji na leđa nove mlade stavljaju težak zadatak. Naime, kraj svih tradicija koje vaši i njegovi roditelji očekuju da ispoštujete, pravo je iznenađenje da mlade ovih dana imaju ikakvog udjela u svom vjenčanju.Međutim, zaista ne bi trebalo da se trudite da ugodite svima, jer ćete duž puta izgubiti sebe i nećete znati šta je to što se vama lično dopada.

Tradicije koje ne morate da poštujete na vjenčanju:

Nešto staro, nešto novo

Svi znamo za ovu tradiciju, koja je čini se stara koliko i vreme. Dok birate šta ćete obući za svoje vjenčanje, običaj je da na sebi imate nešto staro i nešto novo. Vaša vjenčanica je jedan od najvažnijih detalja na vašem vjenčanju. Bez obzira da li birate belu haljinu, skrojeni smoking ili lepršavu cvijetnu suknju i top, ona bi trebalo da predstavlja vas u svakom pogledu, kao i detalji koji idu uz nju. Dakle, ako ne možete da u cijelu priču uklopite nešto novo i nešto staro, ne očajavajte, jer to nije toliko važno. Ako biste radije nosili ogrlicu koju vam je vjerenik poklonio, nego stare bisere koje su nasljeđe vaše porodice, uradite tako.

Nešto plavo

Priča iza ovog običaja je sledeća: nastala je u vrijeme kada je kraljica Viktorija bila na prestolu i glasila je “nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno, nešto plavo i srebrnih 6 penija u njenoj cipeli”. Plava je odabrana kao Bogorodičina boja i simbol čistoće, a 6 penija je mladoženja trebalo da priloži da bi dokazao da je finansijski siguran. Međutim, šanse su da ništa od ovog nije relevantno za vas. Ako plava jednostavno nije vaša nijansa, nemojte sebe osuditi na to da nosite plavu podvezicu samo zbog ovog običaja.

Bijela boja vjenčanice

Iako niko ne poriče ljepotu bijelih vjenčanica tradicionalnog kroja, one definitivno više nisu standard. Sve je počelo zamjenom bijele boje, krem varijantama i nijansom slonove kosti, da bi danas imali vjenčanice u gotovo svim bojama duge. Zamislite samo sve te predivne pink, ružičaste, crvene, pa čak i plave i zelene vjenčanice. Takođe, nije iznenađujuće da se mlada pojavi u crnoj haljini na svom vjenčanju, kao i da pritom izgleda vrlo elegantno. Dakle, ako sebe nikad niste zamišljali u bijelom, zaista nema smisla da poštujete taj običaj.

Odvojeno provedena noć prije vjenčanja

Ovo je zaista sulud običaj naročito ako već živite sa svojim budućim suprugom. Noć prije vjenčanja je definitivno ona kada ćete biti nestrpljivi i na iglama, pa je zaista poželjno da kraj sebe imate nekog s kim možete lakše da podnesete svu neizvijesnost koja vas očekuje sutra. Mnogo će vam lakše biti da zaspite kraj voljene osobe, nego sami dok je on u svojoj momačkoj sobi kod roditelja. Ova tradicija je definitivno za preskakanje.

(Večernje novosti)