Kravata je bitan deo života svakog muškarca…ili, skoro svakog. Ipak, malo ko zna detalje o poznatom odevnom predmetu koji se često koristi kao simbol statusa ili želje da se prenese poruka. Ovo su detalji o kravatama koje verovatno niste znali.Ono što je jako zanimljivo, jeste to da se kravata može vezati na 177.147 različitih načina. Najčešće se izrađuje od svile, tada je i najelegantnija, ali može biti i od nekog drugog platna ili materijala.

Kravata pored toga što simbolizuje stil, ona je i simbol uniformisanosti, pa je tako oko vrate nose i policajci, vojnici i piloti, ali u adekvatnoj boji. Takođe, kravata se često koristi kao simbol statusa ili pak želje da se prenese poruka, a ono što posebno treba naglasiti jeste da je nastala u 17. veku.

Verovatno je evoluirala od obične marame koju su muškarci nosili oko vrata i koja je imala ne samo dekorativnu funkciju, već i namenu da olakša poslove koji su zahtevali zaštitu lica od prašine, da se njome previje i učvrsti rana, ali i da upija znoj oko vrata. Čak postoje podaci da je korišćena i za mehaničko filtriranje nečiste vode, piše 24sedam.

Izvor 24sedam