Odluka da se vratite bivšem partneru ne bi trebalo da bude ishitrena.Da biste obnovili staru vezu, morate da budete svesni da vas čeka mnogo razgovora o prošlosti i starim povredama. Trebalo bi da razgovarate o onome šta ste naučili od raskida i da poštujete perspektivu svog partnera. Da biste nastavili dalje, trebalo bi da date sebi vreme da se povežete i da se dogovorite šta želite da ovaj put bude drugačije.

Kako izaći iz loše veze i privući zasluženu ljubav?Odluka da se vratite svom bivšem partneru ne bi trebalo da bude ishitrena. Na kraju krajeva, vaša veza se završila s razlogom.Međutim, to ne znači da ne možete ponovo da se spojite i izgraditi zdraviji odnos. Mnogi parovi koji su prekinuli vezu na kraju ponovo budu zajedno. U stvari, prema pisanju “Insidera”, više od jedne trećine parova koji žive zajedno i jedna petina bračnih parova doživeli su raskid i ponovo su se zbližili.Evo osam stvari koje treba da uradite da biste imali zdrav odnos nakon ponovnog okupljanja.

1. Priznajte povredu iz prošlosti

Kada se ponovo okupljate, važno je da možete da razgovarate o prošlosti, iako ovo može biti teško i bolno.- Postoji iskušenje da se događaji iz prošlosti gurnu pod tepih, nastave dalje i da se ne priča o tome. Kada se to dogodi, rane iz prošlosti imaju tendenciju da se zagnoje i ponovo isplivaju u vezi – kaže dr Gregori Čejni, licencirani bračni i porodični terapeut u Valiant Couples Terapija i konsaltingu. Razgovor o povredi iz prošlosti i vođenje ovih teških razgovora mogu da pomognu u negovanju bliže veze i poboljšanju vaše sposobnosti da komunicirate i radite na nezgodnim temama, kaže Čejni.

2. Poštujte perspektivu svog partnera

U vezama, posebno nakon raskida, važno je da se napravi prostor za obe perspektive. To znači da morate da se udaljite od toga da mislite da je jedna osoba u pravu, a druga nije. Kako kaže Čejni, ovo će omogućiti da oba partnera izraze svoja osećanja na zdrav način u bezbednom prostoru. Obavezno budite aktivni slušaoci kako biste zaista razumeli odakle dolazi vaš partner i obrnuto.

3. Razgovarajte o tome šta ste naučili od raskida

Iako raskidi umeju da budu veoma bolni, oni takođe mogu da budu i iskustvo iz kojeg se uči kako da se krene napred i razgovara o onome što ste naučili i šta možete da promenite u budućnosti. Licencirani bračni i porodični terapeut u privatnoj praksi Heather Brovne kaže da su neka pitanja koja treba razmotriti: kako vas je raskid promenio?, šta ste loše podneli u vezi?, kako ćete drugačije rešavati ove probleme ovaj put?, gde treba da preuzmete odgovornost?

4. Smislite kako da ovaj put stvari budu bolje

Braun preporučuje da odvojite vreme da shvatite kako mislite da drugi put može biti bolji nego ranije. Oboje ćete morati aktivno da radite na promeni starih obrazaca ponašanja kako biste bili sigurni da ponovno okupljanje ide glatko i da ćete završiti u zdravom partnerstvu.Na primer, Braun kaže da bi trebalo da razmotrite kako ćete drugačije razgovarati i komunicirati, kako ćete razgovarati o stvarima na zdraviji način, te kako ćete sprečiti da se vratite starim navikama? Takođe i kako možete da podržavate jedni druge na drugačiji način i stvorite sigurniju vezu?

5. Istražite emocije, i svoje i partnerove

Važno je da odvojite vreme za samorefleksiju. Čejni kaže da bi trebalo da pokušate da radite na razumevanju šta se dešava iznutra – uključujući suočavanje sa emocijama koje ćete možda biti u iskušenju da izbegnete.- Ova vrsta samorefleksije podrazumeva namerne korake. Pokušajte da sedite ili da idete u šetnju sami. Duboko udahnite, opustite se u sebi i prilagodite se onome što primetite – kaže Čejni.Pored toga, ključno je ne samo da razumete sebe, već i svog partnera.- Razvijanje svesti o drugima može da bude jednako važno kao i razvijanje samosvesti. Svako ima tendenciju da iskusi svet kroz različite poglede. Zdravi odnosi se baziraju na razumevanju kako njihov partner doživljava svet – kaže Čejni.

6. Nađite vreme da se povežete

Tempo i posao mogu da otežaju određivanje prioriteta kada je u pitanju vreme koje provodite sa svojim partnerom.- Stvaranje vremena za povezivanje je jednostavno, ali nije lako. Zajedničko vreme ne može da se organizuje bez napora – kaže Čejni.U svakoj vezi kvalitetno vreme koje provodite zajedno je važno, ali je još bitnije nakon obnavljanja veze. Imajte na umu da to nije samo količina vremena koju provodite zajedno, već i kvalitet tog vremena. Na primer, Čejni kaže da umesto da zajedno gledate emisiju, pokušajte da se bavite hobijem u kome oboje uživate; možete zajedno da prošetate, isprobate novi restoran ili istražite drugu lokaciju.

7. Napravite listu kvaliteta koje oboje želite u vezi

– Da bi obnovljena veza bila bolja od prve, može da vam pomogne da sednete i odlučite čemu se oboje nadate u vezi, a zatim se obavežete da ćete težiti da to i ostvarite – kaže Braun.Ovde se ne radi o prisiljavanju vašeg partnera da bude neko ko nije – već o tome da odlučite kako biste u idealnom slučaju želeli da vaše partnerstvo izgleda i koje korake možete da preduzmete da biste zajedno stigli do toga.Takođe morate da priznate da će verovatno postojati razlike u vašim željama i da razgovarate o tome kako ćete napraviti kompromis da biste ih rešili.

8. Stavite karte na sto

Zdravi odnosi se grade na iskrenosti i komunikaciji. Iako može biti teško ili neprijatno, Braun kaže da bi trebalo da podelite sve što bi vaš partner mogao da zna da se dogodilo tokom vašeg raskida. To znači da podelite informacije kao te da ste izlazili ili bili intimni sa nekim drugim. Bacanje svih karata na sto može da osigura da se nešto nepoznato ili neprijatno ne pojavi kasnije, smanjujući vašu sposobnost da verujete jedno drugome, kaže Braun i dodaje da treba da zapamtite da ste vi i vaš partner tim i da oboje možete da promenite odnos na pozitivan način.Ako imate problema da sami rešite sve te prelomne tačke, poseta terapeutu za parove mogla bi da vam bude od velike pomoći.

Izvor Direktno.rs