Film “Violent Night” predstavlja ciničnu verziju Božića i blagdanskog ozračja. Zvijezda serije “Stranger Things” igra osvetoljubivu verziju Djeda Mraza, koji se bori protiv visoko obučenih plaćenika čija pljačka ometa njegovu rutu dostave darova.Na početku trailera za neobičan božićni film “Violent Night” Djed Mraz podriguje i ponaša se onako kako se Billy Bob Thornton ponašao u hitu “Bad Santa” iz 2003. godine. Bezvoljan je i ovo doba godine za njega je samo konzumerističko divljanje po tržnim centrima i ništa više od toga, jer djeca odmotavaju poklone kao mali narkomani. Nikad zadovoljni.

Raskalašeni Djed Mraz i gubitnički humor nisu ništa novo kada su u pitanju praznični filmovi, ali djedica koji puca iz svih raspoloživih oružja poput Ramba je poprilično egzotična pojava. Ako tome dodate činjenicu da Djeda Mraza igra David Harbour, kojeg smo gledali kao Hoppera u Netflixovoj seriji “Stranger Things”, možda u ovom trenutku nema boljeg načina za “ubiti” koji satak pred ekranima.Film na IMDB-ju ima ocjenu 7. Onima koje ocjene nešto znače – za dobru zabavu to je više nego dovoljno. Recimo još i to da je film režirao Norvežanin Tommy Wirkola te da iza filma stoji produkcija odgovorna za ovogodišnji akcioni hit s Bradom Pittom “Bullet Train”.

Universal je “Divlju noć” poslao u kina početkom decembra, zaradivši milione dolara. Nakon uspješne kino distribucije, film su učinili dostupnim i na internet platformama. Službeni sinopsis glasi: “Kada tim plaćenika upadne na bogato obiteljsko imanje na Badnjak, uzimajući ukućane za taoce, nisu svi spremni na dolazak neočekivanog ratnika. Djed Mraz je na terenu i sprema pokazati da nije svetac.”

Još jedan jeb… Božić!

Pravi pravcati Djed Mraz (David Harbour) nije maskirani muškarac koji pred Novu godinu tezgari na zabavama. Djedica kojeg vidimo je započeo cijelu stvar, ali je u međuvremenu izgubio volju za životom pa se između dostave poklona utapa u alkoholu. Postao je istinski razočaran modernim, sve komercijalnijim Božićem. Ta tragična figura s nekoliko promila u krvi, posjećuje ogromnu vilu u Connecticutu, ali dok dostavlja darove obitelji Lightstone nađe se u pokušaju pljačke koju vodi opaki Scrooge (John Leguizamo). On ima samo jednu želju za Božić, a to je da se domogne 300 miliona dolara koji se nalaze u sefu unutar raskošne vile.

Sinopsis ne laže. Elitni tim naoružanih lopova zaista ulazi u kuću i uzme cijelu obitelj za taoce. Otuđeni roditelji su Jason i Linda (Alex Hassell i Alexis Louder), a njihova kći Trudy (Leah Brady) još uvijek je dovoljno mlada da vjeruje u Djeda Mraza. Baš na ovaj Božić je pogledala “Sam u kući” po prvi put, a njene želje su skromne i žudi samo za tim da se mama i tata pomire. Tu je i njena disfunkcionalna baka Gertrude (Beverly D’Angelo). U početku je Djed Mraz samo prisiljen braniti se od lopova, da bi se našao u oštroj i krvavoj borbi protiv zločestih momaka, predvođenih glavnim umom koji mrzi Božić i koji se zove samo kodnim imenom Mr. Scrooge.

Uskoro sve preraste u nasilnu zbrku u kojoj se parodiraju “Home Alone”, “Grinch”, “Bad Santa”, ali i ultimativni hit “Die Hard”, čija se radnja događa upravo na Božić. Zanimljiva je postavka priče u kojoj Djed Mraz postaje pravi akcioni heroj. Njegova brada je bijela poput neugaženog snijega, ali je njegov humor crn. U priči ima elemenata fantazije, u kojoj se leti na kočiji koju vuku sobovi, dok je tučnjava vrlo realna, jer se u njoj koriste oštrice s klizaljki i ukrasi s bora, a davi se uz pomoć žice na kojoj su ukrasne lampice.

Ako vrijeme provodite uz riječi pjesme “Let it Snow” koja kaže da je vrijeme napolju strašno, a vatrica u kaminu očaravajuća, i ako nemate gdje otići pa iz udobnosti vlasititog naslonjača gledate bezbroj pahulja kako poput krpica slažu bijeli prekrivač – poželjet ćemo vam sretne praznike i maratonsko gledanje filmova. Na tom popisu neka se nađe i “Violent Night”, koji nam poručuje da smo postali takvi da se ni sam Djed Mraz ne sjeća zašto nam je uopće počeo donositi poklone za Božić i Novu godinu.

Izvor Klix.ba