Ukoliko u narednom periodu namjeravate na putovanje na neku od destinacija koje donosimo u nastavku, još jednom razmislite s obzirom da sigurnosna situacija u njima nije stabilna te se savjetuje da zaobiđete te zemlje uprkos svim ljepotama i atrakcijama.

Ukrajina

U Ukrajini je u toku sukob s Rusijom. Oružane snage su uključene u sukobe na tlu u istočnoj regiji i nije neuobičajeno da se i mještani uključe u rat.

Egipat

Iako prijetnja u Egiptu opada, još uvijek nije najbolje vrijeme za posjetu. Terorističke grupe i ustanci još uvijek postoje, a prijetnja napada nikada nije isključena.

Honduras

Honduras se nalazi u Srednjoj Americi i ima mnogo lijepih mjesta za vidjeti, ali možda još nije vrijeme za obilazak ove zemlje jer Honduras ima jednu od najviših stopa ubistava na svijetu i poznat je po tome.

Kenija

Ruralna Kenija je dom mnogih terorističkih frakcija. Često se događaju napadi i čuju se bombaški napadi i pucnjave. Gradovi su obično pošteđeni tih obračuna. Najgore vrijeme za posjetu je oko perioda izbora jer se u gradovima često događaju demonstracije obilježene nasiljem.

El Salvador

Ta zemlja je dom dom prekrasnih planina, ali je dom i nasilnih zločinačkih bandi. Zabilježeni su slučajevi otmica u nacionalnim parkovima i drugim javnim mjestima. Zemlja se nakon građanskog rata nikada nije u potpunosti oporavila.

Kolumbija

Serija Narcos je hit iz Netflixa zbog svoje stručne obrade istinitih priča iz prošlosti. Kolumbija je opustošena trgovinom drogom, političkom korupcijom i nasilnim zločinima više od 40 godina. Organizirani kriminal i dalje vlada tom zemljom.

Venecuela

Promjenjiva politička atmosfera je jednostavno zastrašujuća u Venecueli. Informacije govore o problemima gladi, siromaštvu, demonstracijama i sveukupnoj neizvjesnoj situaciji. Postoji rastuća ekonomska kriza i napetosti rastu svakog dana.

Jemen

Kao i mnogi drugi na ovom popisu, Jemen je također bio dom mnogim terorističkim organizacijama.

Nigerija

Jeste li ikada čuli za Boko Haram? Ako slučajno niste, riječ je o terorističkoj grupi koja već godinama razara zemlju. Zajedno s činjenicom da je prijevoz nedovoljno razvijen i nepouzdan, postoji više upozorenja protiv putovanja u Nigeriju.

Pakistan

Zemlja je dom mnogim logorima za obuku terorista, uključujući ISIS i talibane. U cijelosti se preporučuje izbjegavanje putovanja u tu zemlju.

Izvor Klix.ba