Savezni sud na Menhetnu prije nekoliko dana otvorio je pravni postupak u kojemu je Ed Širan (31) optužen da je koristio tuđi rad za pjesmu iz 2014. godine – “Thinking out loud”.Slučaj povrede autorskih prava broji vrtoglavih 100 milijuna dolara.Sudac Luis Stanton rekao je da “nema jasnog pravila i da će biti potrebno suđenje pred porotom kako bi se riješio problem”.

“Nema jasnog pravila je li kombinacija dva elementa koja se ne mogu zaštititi zapravo original. Djelo može biti zaštićeno autorskim pravom iako je zapravo kompilacija nezaštićenih elemenata”, istaknuo je sudac.Datum suđenja još nije određen, navodi se u objavi.

Problem između Širana i imovine pokojnog koautora pjesme, Eda Taunsenda, prvi je put nastao 2016. Naime, te je godine njegova porodica otužila Širana, ali slučaj je na kraju odbačen godinu kasnije.Nakon što je porodica prodala trećinu svog udjela u “Let's Get It On” kompaniji “Structured Asset Sales”, organizacija je ponovno pokrenula tužbu 2018. za 100 miliona dolara. Ovo nije prvi put da je Širan optužen za kopiranje.

Izvor Nezavisne