Sunce i vrućina pogubno deluju na neke stvari koje koristimo i nije ih pametno ostavljati u automobilima. Čini se razumnim držati flašicu vode u automobilu tokom toplotnog talasa. Međutim, bisfenol A i ftalat u plastici, hemikalije koje deluju kao vezivna sredstva i čine plastiku fleksibilnom izazivaju zabrinutost stručnjaka koji proučavaju njihov uticaj na zdravlje ljudi. Ostavljanje vode u plastičnim flašicama u vrućem automobilu može uzrokovati ispuštanje ovih materija u vodu, piše The Sunday Times, prenosi Revija HAK.

Ekstremna vrućina u automobilima može oštetiti baterije na svim uređajima koji ih koriste, od računara, telefona… Tu su i bočice kreme za sunčanje, koje ne smete da ostavljate na suncu (zanimljiv paradoks, zar ne?) jer u nekim slučajevima mogu eksplodirati.Sledeći su svi sprejovi, od dezodoransa do lakova za kosu. Kada temperatura dosegne oko 48°C, pritisak u boci se dovoljno poveća da može izazvati eksploziju, kažu stručnjaci. Plastični okviri sunčanih naočara mogu se iskriviti i promeniti boju, a sočiva se mogu izobličiti.

Neke lekove, poput antibiotika, treba čuvati u frižideru. Lekovi uglavnom ne podnose vrućinu, a neki od njih će postati neupotrebljivi nakon izlaganja ekstremno visokim temperaturama. Ako koristite adrenalinske injekcije, njihovo dejstvo nestaje u vrućim vozilima. Što je, naravno, pitanje života ili smrti.Ruž za usne otopiće se visokim temperaturama. Zabeleženi su slučajevi da limenke gaziranih pića mogu eksplodirati kada su izložene ekstremnoj vrućini. Čak i sok od narandže može eksplodirati ako se ostavi u automobilu duže vreme, a to znači i mnogo nereda.Ostavljati upaljače za jednokratnu upotrebu u automobilima tokom vrelih dana nije pametna ideja. Njihova eksplozija može izazvati veliku štetu pa i pucanje vetrobranskih stakala.

Izvor Krstarica