Da bi sprečili Gugl da to radi korisnici moraju da isključe opcije koje su uvek uključene i koje ne pominju da pamte vaše lokacije.Gugl pamti mesta na kojima su korisnici bili, čak i ako su oni isključili tu opciju, pokazuje izveštaj agencije AP. Ovaj problem bi mogao značajno da utiče na dve milijarde android i epl uređaja koji za pretragu interneta koriste Gugl. Istraživanje, koje su verifikovali istraživači Univerziteta Prinston, izazvalo je dosta bure kod senatora i kongresmena u SAD. Gugl je u odgovoru naveo da kompanija korisnicima daje detaljne informacije o opcijama koje imaju i kako ih isključiti. Istraživanje je pokazalo da Gugl čuva podatke o mestima na kojima ste bili, čak i ako ste isključili tu opciju.

Na primer:

  • Gugl napravi skrinšot vaše lokacije kada otvorite Gugl mape(Google maps)
  • Automatsko ažuriranje vremenskog stanja na androidu takođe prikazuje gde se korisnik nalazi
  • Pretrage koje nemaju nikakve veze sa lokacijom precizno pokazuju tačnu geografsku širinu i dužinu mesta na kojem je korisnik

Da bi ilustrovao kako to funkcioniše AP je napravio mapu koja pokazuje kretanje istraživača sa Prinstona Gunesa Akara. Akar je koristio android telefon na kojem je bila isključena opcija pamćenja mesta na kojima je bio. Ipak, na mapi se videlo kako se on kreće vozom po Njujorku, posećuje parkove, pijace, Central park i Harlem. Na kraju, mapa otkriva i njegovu kućnu adresu. Da bi sprečili Gugl da to radi korisnici moraju da isključe druge opcije – Web i App Activity – koje su uvek uključene i koje ne pominju da pamte vaše lokacije. Kada je to isključeno Gugl ne može da pamti podatke iz pretraga i drugih aktivnosti, što može da ograniči efikasnost njihovog pretraživača. “Čovek bi pomislio da kada isključivanjem opcije ‘Istorija lokacije’ kažete Guglu da ne želite da prati vaše kretanje, da će ih to zaista sprečiti da beleže podatke o tome gde ste bili”, piše istraživač bezbednosti Graham Kluli na svom blogu. “Veoma je podmuklo to što Gugl nastavlja da čuva podatke o lokacijama, osim ako ne isključite Web i App Activity“.
U odgovoru, Gugl je za AP naveo: “Postoje brojni načini na koji Gugl može da iskoristi vaše kretanje da bi vam poboljšao korišćenje pretraživača. “Korisnicima dajemo detaljne opise naših alata i jasne kontrole da ljudi mogu da ih uključe ili isključe i obrišu podatke o sebi kad god požele”.

“Korporativna praksa”

Nakon istraživanja AP je napravio vodič koji pokazuje kako da obrišete istoriju podataka o vašem kretanju. Kada mu je predstavljeno istraživanje novinske agencije, demokratski senator iz SAD Mark Vorner optužio je tehnološke kompanije da imaju “korporativne prakse koje se znatno razliku od potpuno razumnih očekivanja njihovih korisnika”.
Demokratski kongresmen Frenk Palon nazvao je na “sveobuhvatnu privatnost korisnika i zakone o sigurnosti njihovih podataka”: Tehnološke kompanije u poslednje vreme nalaze se na udaru nakon što nisu bile dovoljno jasne oko korišćenja opcija za privatnost korisnika. Reklamiranje na osnovu lokacija korisnika nudi velike mogućnosti marketinškim kompanijama. Istraživanje pokazuje da brendovi iz SAD u 2018. nameravaju da potroše i do 20,6 milijardi dolara na targetirano reklamiranje na mobilnim telefonima. Nakon istraživanja AP je napravio vodič koji pokazuje kako da obrišete istoriju podataka o vašem kretanju.

Izvor: BBC News na srpskom