Kao opšte pravilo, ako popijete puno alkohola i ako još miješate različita pića, velika je vjerovatnoća da ćete se probuditi s mamurlukom. Umor, žeđ, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, drhtavica, nedostatak fokusa, bolovi u mišićima, nesanica i poremećaj raspoloženja, sve su to neprijatni simptomi mamurluka.Bez obzira na to koliko jak bio, svi žele da ga se riješe što prije, a u tome mogu da pomognu određene namirnice i pića.

Voda

Alkohol dehidrira tijelo, pa ovo ni ne čudi. Pijenje puno vode u trenu bi moglo da ublažiti glavobolju, a voda vas podstiče da češće odlazite u toalet, što će podspešiti izbacivanje svih štetnih materija.

Paradajz

Paradajz je bogat vitaminom C, ali i glutationom, materijom koju i samo telo proizvodi da bi se oslobodilo toksina. Paradajz možete jesti svjež, ili pak možete od njega da napravite sok, ili možete kupiti onaj već napravljeni u prodavnici.

Čaj od kamilice

Ako želite da smirite nadutost, grčeve i mučninu, posegnite za ovim čajem. U šoljicu dodajte i malo meda, koji je prirodni šećer, i isto tako pomaže kod mamurluka.

Kruške

Prema istraživačima zaposlenim u CISRO-u, australijskoj naučno-istraživačkoj organizaciji, kruške su lijek za mamurluk. Jutarnji mamurluk smanjuje se za između 16 i 21 odsto, ako se sok od kruške pio prije noćnog provoda.

Špinat

Jedna od boljih namirnica u slučaju mamurluka je špinat. Naime, sadrži sve što vam je preko potrebno – folnu kiselinu, sumpor i vitamin C – sve hranjive materije koje liječe mamurluk.

Banane

Što ste više alkohola popili, to je vaše telo više dehidrirano, a što je veći stepen dehidracije, telo gubi veću količinu kalijuma. Nedostatak kalijuma izaziva osećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi poput grčeva, povraćanja i mučnine. Stoga, navalite na banane i skratite sebi muke.

Integralni pirinač

Integralni pirinač je još jedan odličan izvor ugljenih hidrata, a posebno je bogat B vitaminom i proteinima.

Raso od kupusa

Raso je slana voda u kojoj se kiseli kupus. Osim što slovi za najbolji lijek protiv mamurluka, raso djeluje na probavu, a koristi se i kod mnogih dijeta za mršavljenje. Prepun je vitamina a posebno C, te će vam vratitienergiju i hidrataciju organizmu.

Izvor Nezavisne