Znak zbunjuje vozače od kraja avgusta, kada je sa njega uklonjena reklama hotela.Možda izgleda neverovatno – ali ovaj znak i dalje zbunjuje vozače. Saobraćajni znak koji se nalazi na autoputu u kanadskoj provinciji Nova Škotska izgleda kao slagalica drugih znakova. Zato što to i jeste. Tu se nalazi od kraja avgusta, kada je jedan hotelski lanac uklonio bilbord i otkrio znak ispod. Lokalno stanovništvo brine da bi on mogao da izazove saobraćajne udese.
Beverli Barlok živi u Port Mautonu, malom ribarskom selu udaljenom oko 160 kilometara od Halifaksa, prestonice provincije. Tokom vikenda je primetila zbunjujući znak pored puta u blizini izlaza sa autoputa ka Port Mautonu.
“Prva pomisao mi je bila šta će turisti misliti”, kaže ona za BBC.Njena druga pomisao je zapravo briga da znak može da izazove nesreće dok vozači usporavaju da ga dešifruju, posebno zato što se nalazi na “ozbiljnoj” krivini na provincijskom autoputu 103. Fotografisala je znak – slagalicu francuskih i engleskih brojeva puteva i imena gradova – i poslala žalbu nadležnima za transport u provinciji. U žalbi je napisala “pravo je čudo što automobili ne skreću s puta”. Kopiju je poslala i premijeru provincije i članu zakonodavne skupštine. Služba nadležna za transport je saopštila da je kontaktirala hotel i da će znak biti prekriven ili uklonjen do kraja nedelje kako bi “bilo izbegnuto svako potencijalno zbunjivanje putnika”. Autoput 103 je 2009. uvršten među najopasnije u Kanadi. Bezbednost puta se proverava od 2014.

Izvor: BBC News na srpskom