Kim Kardašijan (Kim Kardashian) dobila je kaznu od 1.26 miliona dolara (oko 2.516.951 KM) zbog podržavanja i promoviranja kriptovalute.Američka komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) naredila joj je da plati 1.26 miliona dolara zbog svoje uloge u podršci i promicanju EthereumMaxa, “bez otkrivanja iznosa koji je primila za promociju”. Kardašijan je prihvatila kaznu “bez priznavanja ili negiranja nalaza SEC-a”.

Kim je proglašena krivom jer je “prekršila odredbu saveznih zakona protiv reklamiranja vrijednosnih papira” time što nije otkrila da joj je plaćen iznos od 250.000 dolara (oko 499.395 KM) za objavu na Instagramu o EMAX tokenima kriptovalute EthereumMax.

– Savezni zakoni o vrijednosnim papirima jasno kažu da svaka slavna osoba ili drugi pojedinac koji promiče vrijednosni papir s kriptoimovinom mora otkriti prirodu, izvor i iznos naknade koju je primio u zamjenu za promociju. Ulagači imaju pravo znati je li objavljivanje nepristrano, a gospođa Kardašijan nije otkrila tu informaciju – rekao je direktor Odjela za provedbu SEC-a Gurbir Greval (Grewal).

Kazna od 1.26 miliona dolara koju je Kardašijan primila uključuje “260.000 dolara isplate, što predstavlja njezin honorar, plus kamate za presudu i kaznu od milion dolara”. Prema SEC-u, osim što je prihvatila kaznu, Kim se također “složila da tri godine neće promovirati nikakve vrijednosnice kriptoimovine”.

Međutim, istraga o slavnim osobama koje promoviraju kriptovalute ne završava s Kim Kardašijan. Geri Gensler (Gary), predsjednik Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a, istaknuo je da je slučaj “podsjetnik” za sve slavne i utjecajne osobe da kada “podržavaju mogućnosti ulaganja, uključujući vrijednosne papire kriptoimovine, to ne znači da su ti investicijski proizvodi dobri za sve investitore”.

– Potičemo ulagače da razmotre potencijalne rizike i prilike ulaganja u svjetlu vlastitih financijskih ciljeva. Slučaj gospođe Kardašijan također služi kao podsjetnik slavnim osobama i drugima da zakon od njih zahtijeva da javnosti otkriju kada i koliko su plaćeni za promicanje ulaganja u vrijednosne papire – zaključio je.

Izvor Avaz