Čarls III, novi vladar Ujedinjenog kraljevstva ima 73 godine, najstarije je od četvoro djece kraljice Elizabete II i njenog supruga princa Filipa i on je princ s najdužim stažom u britanskoj istoriji.Kralj Čarls je, naime, imao tri godine kad je njegova majka u svojoj 25. godini poslata britanska kraljica i decenijama je zatim čekao da mu pripadne tron.

Kao britanski prestolonasljednik, nosio je titulu princ od Velsa i titulu vojvode od Rotesaja.Rođen je 14. novembra 1948. u Bakingemskoj palati kao prvi unuk kralja Džordža Šestog i kraljice Elizabete. Diplomirao je na Univerzitetu u Kembridžu i od 1971. do 1976. godine. služio je u Kraljevskom vazduhoplovstvu i mornarici.

Ledi Dajanom Spenser oženio se 1981. i s njom ima dva sina princa Vilijama i princa Harija. Par se razveo 1996. godine.Dajana je umrla od posljedica saobraćajne nesreće u Parizu naredne godine, a Čarls se 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnerkom Kamilom Parker Bouls.Kao princ od Velsa obavljao je dužnosti u ime kraljice Elizabete Druge i pokrovitelj je više od 400 dobrotvornih organizacija.

Poznat je kao ljubitelj arhitekture i često je isticao značaj očuvanja istorijski vrednih zgrada, javno se zalagao za organsku poljoprivredu i klimatske promjene i autor je ili koautor većeg broja knjiga.Javnosti je 2012. otkrio da navija za Barnli.

Izvor Nezavisne