Koja boja karmina je savršena za ženu od 30, 40 i 50 godina – nijanse koje treba izbjegavati i one koje podmlađuju i čine da izgledate privlačno!“Cvijeće u gradu je kao karmin na ženi – samo čini da izgledate bolje ako imate malo boje.”- Lady Bird Johnson.

Izbjegavajte ljubičastu poslije 30

Kada je treća decenija iza, stručnjaci preporučuju napuštanje velikih eksperimenata. Usne u ljubičastim nijansama mogu učiniti da izgledate starije. Najbolje je izabrati klasične nijanse ruževa, poput crvene i bordo. Takođe, “nude” tonovi će nastaviti da osvježavaju i podmlađuju lice, posebno ako oči našminkate svjetlijim nijansama. Istovremeno, lice treba da ima više ružičastog, a ne narandžastog ili bež pigmenta. Što se tiče tekstura, hidratantni i polumat ruževi su pogodni nakon 30 godina. Jednostavan providni sjaj takođe može pomoći da naglasite volumen usana.

Osvijetljenost i akcenat poslije 40 godina

Sa godinama usne mogu da postanu bleđe, kao i da promijene oblik. Zato mnogi šminkeri preporučuju da dame nakon 40 godina uz sebe često imaju ruževe sa crvenim pigmentom – od bordo i skerletnocrvene do roze. Jarkocrvena boja karmina može da istakne vaše usne, osvježi lice i učini da izgledate mlađe.

Odbijanje svijetlih nijansi nakon 50 godina

Svjetlije nijanse kod žena iznad 50 godina mogu naglasiti sve promjene na licu, bore, ako i učiniti da lice izglea bleđe. Previše tamne nijanse je takođe bolje ostaviti po strani, jer “kradu” prirodni volumen usana koji već sa godinama može biti i malo izgubljen. Mat ruževi su takođe izazov u ovom životnom dobu jer mogu istaći bore oko usana. Na osnovu ovoga, savršena nijansa unakon 50-e godine jeste neprevaziđena crvena. Ona daje licu vitalnost, čini da izgledamo mlađe i svježije.

Izvor Kolektiv.me