Bol u grlu često se javlja u zimskim mesecima, a neretko ga prate otežano gutanje i osećaj grebanja ili peckanja. Sve su to simptomi upale grla, koja može biti bakterijska i virusna.U slučaju virusnog zapaljenja grla, obično se javljaju i kijanje, zapušen nos, povišena temperatura i osećaj iscrpljenosti, zbog čega je mirovanje neophodno. Ipak, važno je znati da, iako nekad može da bude ograničena samo na ždrelo, virusna upala može biti deo opšteg zapaljenja respiratornog trakta.

Što se tiče bakterijske upale ili tonzilitisa, tj. upale krajnika, ona je izazvana bakterijama, što znači da treba da se tretira specifičnim antibioticima koje propisuje lekar. Nju prate povišena telesna temperatura, jak bol, crveni i otečeni krajnici, otežano gutanje, manjak apetita…U svakom slučaju, važno je obratiti se lekaru kako bi uradio bris grla i procenio kakva je terapija neophodna, a od dodatne pomoći mogu biti i prirodni čajevi. Pored toga što će čaj, kao i svaka tečnost, ublažiti iritaciju i održavati grlo vlažnim, on ima i dejstvo koje ubrzava oporavak.

  • Čaj od korena sladića

On ima antivirusna i antibakterijska svojstva, što znači da se direktno bori protiv izazivača ovog stanja, a budući da je vrlo ukusan – neće vam teško pasti! Ipak, ne preterujte, jer koren sladića ne sme da se pije u većim količinama zbog svog snažnog dejstva.

  • Čaj od kamilice

Poznato je da kamilica deluje antizapaljenski i antioksidativno, pomaže da se ublaži otok i oporavi tkivo. Uz to ublažava i kašalj, a od koristi će biti i da se inhalirate iznad vrućeg čaja i da ga pijete.

  • Čaj od kurkume

Kurkuma u Aziji ima dugu istoriju primene u narodnoj medicini, a vrlo je efikasna protiv infekcija. Deluje antioksidativno, antinflamatorno, antibakterijski, antivirusno…

  • Zeleni čaj

Za zeleni čaj često čujemo da je najzdraviji na svetu, a to nije bez razloga.Pored toga što deluje protiv bakterija i virusa, on obiluje aminokiselinama, vitaminima i mineralima, ima visok sadržaj antioksidanata i dokazano deluje protiv simptoma upale grla.

  • Čaj od nane

Budući da sadrži mentol, čaj od nane će sigurno umiriti vaše upaljeno grlo, a najbolji izbor je pred spavanje. Ima antivirusno, antibakterijsko i antizapaljensko dejstvo i obično je prvi čaj kom se okrećemo kad primetimo simptome bolesti.

Izvor Glossy