Magazin “People” objavio je listu slavnih osoba koje zaslužuju titulu “Ličnost godine”, a na njoj su se našli jedan muškarac i tri žene.Kako su objasnili, glumac Metju Mekonahi, glumica Mila Kunis dobitnica Emija, Kvinta Branson i pjevačica Dženifer Hadson istakli su se svojim humanitarnim radom i nesebičnim pomaganjem drugima u 2022.

Metju Mekonahi

“Kad je rodni grad Metjua Mekonahija bio pogođen masovnom pucnjavom u julu 2022. godine, pri čemu je stradalo devetnaestero djece i dvoje zaposlenih u školi, glumac i njegova supruga Kamila brzo su se vratili u Juvaldi (Teksas).Nisu imali plan: počeli su sa razgovorima s porodicama žrtava i odmah su shvatili koliko roditelji žele da životi njihove djece budu važni. Kako bi podstakli reforme o posjedovanju oružja, par je zastupnicima u američkom Kongresu iznio prijedloge za usvajanje nacrta zakona o ograničavanju pristupa oružju. Mjesec dana kasnije zakon je usvojen”, piše “People”.

Kvinta Branson

Dobitnica nagrade Emi, Kvinta Branson, zaslužna je za monumentalnu seriju “Abbott Elementary”. Željela je pokrene serijal koji će premostiti generacijski jaz i koji će natjerati nju i njene roditelje, bake i deke da se nasmiju istim šalama. “Važnost smijeha i zajedničkog smijanja istim stvarima je iscjeljujuća. Ne postoji ništa ljepše od smijeha jer se tako grade i učvršćuju odnosi među ljudima”, rekla je.

Dženifer Hadson

Pjevačica Dženifer Hadosn je sa novim talkshow programom “napravila platformu za sve, tako da svi imamo mjesto gdje se svi osjećmo uključeno”. Dženifer je emisiju pokrenula zato što je u 41. godini postala najmlađa žena koja je postigla status EGOT (odnosno osvojila je nagrade Emi, Gremi, Oskar i Toni).

Mila Kunis

Nakon ruske invazije na Ukrajinu glumica Mila Kunis odmah je odlučila da pomognemo unesrećenim ljudima u svojoj rodnoj državi.“S obzirom na to da sam iz Ukrajine, prijatelji su me ispitivati kome mogu da se jave za donacije i ja sam odmah znala da moram da pomognem.” To što nije znala odakle da počne nije je usporilo: “Nismo imali rješenje, pa smo ga stvorili.” Do danas je prikupila 37 miliona dolara za izbjeglice.

Izvor CDM