Projekcijom filma “Ljubavi jedne plavuše”, na Palama će danas početi trodnevna “Filmoteka” posvećena poznatom režiseru Milošu Formanu, koju organizuje Kinoteka Republike Srpske.Za srijedu, 14. novembar, planirana je projekcija filma “Amadeus” iz 1984. godine, iz perioda kada je Forman već postao režiser svjetskog renomea, saopšteno je iz Kinoteke.U četvrtak, 15. novembra, biće prikazan film “Gojini duhovi” iz 2006. godine, Formanov posljednji igrani film koji se bavi fiktivnom situacijom u životu čuvenog španskog slikara Franciska Goje.”Filmoteka” će početi u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Pale u 19.00 časova. Ulaz za sve projekcije je slobodan.

Jan Tomaš Forman, poznatiji kao Miloš Forman, bio je čehoslovački i američki filmski režiser, scenarista, glumac i profesor. Rođen je u Časlavu 1932. godine. Roditelji su mu stradali u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata.Poslije rata, kao siroče, pohađao je ugledni Internat kralja DŽordža u Podebradiju u Češkoj, gdje se upoznao sa filmskom i pozorišnom produkcijom.Sa 18 godina studirao je scenario na tada tek osnovanoj, a danas čuvenoj Praškoj akademiji scenskih umjetnosti. U rodnoj Češkoj živio je do 1968. godine.Za to vrijeme snimio je tri igrana filma, od kojih se “Ljubavi jedne plavuše” iz 1965. godine smatra jednim od najreprezentativnijih djela takozvanog češkog novog talasa.Nakon trećeg igranog filma “Gori, moja gospođice!” (1967), emigrirao je u SAD i tada je procvjetala njegova međunarodna karijera.

Dva puta je nagrađen “Oskarom” za režiju, i to za filmove “Let iznad kukavičijeg gnijezda” (1975) i “Amadeus” (1984).Dobitnik je gotovo svih najvažnijih nagrada iz oblasti filma, uključujući “Zlatni globus”, “Baftu”, priznanja u Berlinu i Kanu, te nagrade Evropske filmske akademije.Miloš Forman preminuo je 13. aprila ove godine u Konektikatu, u SAD, u 87. godini.

Izvor Nezavisne