SKANDALOZAN raspored sedenja šefova država i vlada na obeležavanju Velikog rata u Parizu nije jedini grubi propust po kojem će ostati upamćena organizacija ovog događaja u režiji Francuske. Protokolu jubileja, u diplomatskim krugovima, ali i svetskim medijima upisano je najmanje desetak minusa – od pokvarenog mikrofona za Makronovom govornicom, do upada članice “Femena”, koja je obnažena istrčala pred kolonu vozila u kojoj je bio Tramp.

Posle prvobitnog šoka zbog rasporeda sedenja, zvanice su ostale u čudu i kada se prve reči Makronovog obraćanja nisu čule, a neprijatna tišina prekinuta je tek donošenjem pomoćnog mikrofona. Zvanično objašnjenje – kiša je nakvasila kablove. Zbog loših vremenskih prilika izostala je i planirana simbolika da Markon svoj govor započne odmah pošto crkvena zvona odzvone 11 minuta posle 11 sati 11. novembra.Kiša je bila krivac i što su Emanuel i Brižit Makron u jednom trenutku prekinuli prijem zvanica u dvorištu na crvenom tepihu Jeliseja, sklonivši se u unutrašnjost zdanja. Odmah su se čuli komentari da to nije bila baš najprikladnija slika za događaj odavanja počasti onima koje ni višegodišnje davljenje u blatu rovova nije sprečilo da istraju.I dok su pri dolasku zvanice dočekivane pod kišobranima, po izlasku iz Jelisejske palate snalazile su se kako znaju i umeju, pa su tako svet obišli snimci direktorke MMF Kristin Lagard koja je glavu zaštitila tako što je na nju stavila torbu.

Zvanice nisu bile zadovoljne ni što su iz Jelisejske palate do Trijumfalne kapije prevezene autobusima, dok je Trampu i Putinu dozvoljeno da na centralni događaj stignu svojim automobilima. KAMERE su zabeležile trenutak kad je marokanski kralj Mohamed Šesti zadremao tokom govora predsednika Makrona na ceremoniji. Marokanski kralj sedeo je u prvom redu, pored prve dame SAD Melanije Tramp.

Izvor Novosti