Svima nam se barem jednom u životu dogodila “toksična veza”– iako nam je to iskustvo poslužilo da iz njega mnogo toga naučimo, ono je takođe dovelo i do razvoja određenih obrazaca ponašanja kojima u zdravim međuljudskim odnosima nije mjesto. Od sumnjičavosti i nepovjerenja, do loše komunikacije i funkcionisanja po sistemu “oko za oko, zub za zub”.Ovo su tri najčešće navike koje nosimo iz toksičnih veza, a koje bi trebalo da zaboravimo u što kraćem roku:

1. Nepovjerenje

Poslije veze koja vas je u svakom smislu iscrpjela, postajete nepovjerljivi ne samo prema potencijalnom sljedećem partneru, već i prema sebi. Jasno, neko vas je povrijedio, ali novu vezu ne možete graditi na nepovjerljivosti. Povjerenje je osnov svakog odnosa i ako želite nekome da pružite šansu, morate zaboraviti prošlost i vjerovati u sebe, ali i osobu koja stoji na vratima vašeg srca.

2. Plašite se da kažete šta vas muči

Različitosti i nerazumijevanje bili su kamen spoticanja vaše posljednje veze. Ipak, to ne znači da bi trebalo da živite u strahu da u novom odnosu kažete svoje mišljenje ili svoj stav. Ako gradite nov odnos po uzoru na stari, jasno vam je da se neće dobro završiti. Zato od početka budite iskreni i otvoreni za razgovor.

3. Sve mjerite na kašičicu

Ako je iza vas toksična veza, još uvijek živite u strahu da ne budete povrijeđeni. Upravo zbog toga novi odnos započinjete po metodu kako ti meni – tako ja tebi, a to je velika greška. Morate se boriti protiv ove navike, jer je prava ljubav sve, samo ne mjerenje na kantar.Kada upoznate novu osobu, morate dati sve od sebe da vjerujete, da se pustite i da prethodno iskustvo ostavite iza sebe. Ne samo da ste zaslužili da nastavite dalje, već ste možda sreli osobu koja je dragocjena i neće vas povrijediti, pa bi trebalo da joj date šansu.

Izvor CDM