Način na koji se neko rukuje govori mnogo toga o njemu.

1. Dvostruko rukovanje

Ako se čovek rukuje tako da koristi i drugu ruku, to je znak da prihvata dominaciju sagovornika, ali želi podstaći raspravu. Kao da govori: ‘Razgovarajmo o tome’ i pokazuje da je iskren i otvoren za komunikaciju. Međutim, ako je druga ruka stavljena na vrh, to može značiti nedostatak poverenja i oblik samoobrane.

2. Dominantno rukovanje

To je rukovanje poput rvača i prebacivanje na ruku protivnika. Dlan okrenut prema dolje pokazuje dominaciju i čak se može smatrati pokazateljom agresije. Osoba s tim kaže: ‘Ja sam šef, nije me briga šta misliš, ja ću imati poslednju riječ’.

3. Ponizno rukovanje

Obrnuto od dominantnog rukovanja je ponizno sa dlanom okrenutom prema gore. Ova vrsta rukovanja označava plašljivu osobu ili čoveka koji se nečeg boji i nije siguran u sebe.

4. ‘Mrtva riba’

Ako je stisak ruke mlitav poput ‘mrtve ribe’, to otkriva nedostatak predanosti, ravnodušnost, pa čak i slabost. Uz to, daje poruku da osoba može lako postati pokorna. Ipak, u nekim je kulturama kao npr. u nekim afričkim zemljama, mekano rukovanje pristojan pozdrav dok se čvrsto može smatrati uvredljivi, piše Bright Side.

Izvor Krstarica