Svilene i satenske trake, kape, turbani ili marame čuvaju frizuru, zadržavaju vlagu, sprečavaju da se kosa mrsi i lomi zahvaljujući manjem trenju. Ovi dodaci za kosu često su nedovoljno cenjeni, a njihova blagodet za kosu je nepocenjiva. Danju ukrašavaju, noću čuvaju kosu.Čak i žene koje ne štede na preparatima i vremenu koje posvećuju nezi i ponosne su na svoju sjajnu zdravu kosu, često zaboravljaju na dodatke za kosu od svile i satena. Ovi modno-lepotni dodaci nisu novi, ali su ponovo u centru pažnje. Koliko puta ste legli sa savršenom frizurom, a probudili se sa zamršenom kosom? Svilene kape za spavanje vole i ravna i kovrdžava kosa. Lokne će ostati iste kao i kad ste legli, a ravna kosa se neće zamrsiti tokom spavanja. Po svilenoj površini kosa nežno klizi, nema trenja, pa se tako čuva i kosa i frizura. Kad pričamo o svilenim i satenskim dodacima, mislimo na sve – trake, turbane, kape za spavanje, marame i gumice za kosu.

Sve prednosti asesoara

Tradicionalno, svileno-satenski asesoari za kosu koriste se da zaštite teme od sunca, znoja i prljavštine. Oni štite folikul kose, smanjuju gubitak vlage i sprečavaju da se kosa upetlja, a dlaka lomi. Uz to, čuvaju prirodna ulja, koja se luče na kosi. Dakle, štite kosu od korena do vrhova, čime čuvaju i njenu dužinu.Zatim čuvaju frizuru, sprečavaju kovrdžanje, a ako se nose preko noći, predstavljaju savršeni dodatak za one koji vole rutinu i imaju praktičnu frizuru. Ujutru je potrebno mnogo manje vremena da se osveži frizura, a ako imate kovrdžavu kosu, lokne će ujutru ostati živahne i definisane.

Kako izabrati

Nije svejedno zašto je većina asesoara za glavu napravljena od svile ili satena. Kosa traži mekani materijal koji neće iritirati i grebati kožu glave. A baš se svila i saten smatraju standardom u industriji lepote za zaštitu kose. Što se tiče izbora između kape, turbana, marame ili trake, jedini kriterijum je vaš lični stil.

Svila ili saten

Na prvi pogled saten i svila mogu da izgledaju isto zato što su sjajni i glatki. Razlika je velika. Saten je način tkanja, pa satenska tkanina može da bude od pamuka ili poliestera, znači od sintetičkih vlakana. Svila je prirodna tkanina koja štiti kosu od ispucalih krajeva, ne upija svu vlagu iz kose iz temena, pomaže u održavanju termoregulacije i produžava vreme između pranja kose. Svila je najbolja opcija za negu kose, a uz to je luksuzna na dodir.

Stajling kraja nema

Uz sve stilove, boje i različiti dizajn ovih asesoara, oni iz dodataka za negu prelaze u glavni modni dodatak koji može da postane i vaš zaštitni stil. Možete da ih nosite u privatnosti vašeg doma ili kao modni detalj napolju. Turbani su osvojili ulice, a možete da ih nađete ili smotate od svilene marame na moderan i šik način koji, naravno, treba da se uklopi u vašu odevnu kombinaciju. Monohromatski stil je upečatljiv i možda najlakši. Neka turban i odeća prate istu šemu boja, a za dašak elegancije isprobajte one sa cvetnom, kašmirskom ili geometrijskom šarom da biste uneli malo uzbuđenja u svedeni elegantni izgled. Izaberite desen i boju koji vam se uklapaju sa garderobom, pa ako niste našli gotov turban, isti efekat postići ćete i štosno vezanom maramom.

Izvor Blic Zena