Prema novoj studiji, davanje ljudima novčanog poticaja za postizanje ciljeva mršavljenja udvostručuje rezultate i gubitak kilograma.Istraživači su pratili gubitak težine 668 morbidno gojaznih odraslih osoba u New Yorku i Los Angelesu u periodu od šest mjeseci. Cilj je bio da učesnici izgube 10 kilograma.Studija, objavljena u JAMA Internal Medicine, pokazala je da je dvije trećine učesnika postiglo cilj kada im je ponuđen novac kao nagrada, dok su oni bez novčanog poticaja izgubili upola manje.

Učesnici u studiji imali su između 18 i 70 godina i dolazili su iz domaćinstava koja su imala prosječan prihod manji od 40.000 dolara godišnje. Većina – njih 80 posto — bile su žene. Studija je sprovedena od novembra 2017. do maja 2021. godine.Istraživači su podijelili učesnike u tri grupe, dali im zadatak da izgube 5 posto svoje tjelesne težine i nasumično dodijelili poticaje. Oni su uključivali: poticaje usmjerene na ciljeve, poticaje zasnovane na ishodu i grupu bez poticaja. Svi učesnici su bili uključeni u program koji im pomaže da izgube težinu.

Učesnici su dobijali 150 dolara za registraciju i prisustvo na najmanje polovini sedmičnih sesija programa upravljanja težinom tokom jednog mjeseca, a dobijali su i 60 dolara mjesečno ako su nastavili da pohađaju najmanje polovinu sedmičnih sesija programa.Prosječan iznos zarađen u grupi usmjerenoj na cilj bio je 440,44 dolara sa srednjim gubitkom težine od 4,4 kilograma. U grupi usmjerenoj na ishod, zarađivali su u prosjeku 303,56 dolara i izgubili u prosjeku 4,8 kilograma.Oni u grupi bez finansijskih podsticaja izgubili su 2,2 kilograma tokom perioda istraživanja.

Izvor Klix.ba