U modernoj verziji rezultati izgledaju mnogo prirodnije, ali pravila opreza koja su važila nekad, važe i sad

Sudeći po revijama nedavno održane njujorške Nedelje mode, osamdesete nam se vraćaju u punom sjaju, a sa njima i – mini-val. Nekada smatrana modernim i praktičnim rešenjem (ali i krivcem za uništenu kosu), ova frizerska tehnika i njeni rezultati danas se u mnogome razlikuju: lokne su opuštenije, kosa mekša, a ceo efekat mnogo prirodniji.- Pored klasicnih preparata za mini-val, danas se sve više koriste voćne kiseline, kao i preparati na bazi hijaluronske kiseline, koji daju mnogo bolji efekat i prirodniji i negovaniji izgled mini-valu – objašnjava frizterka Ivana Živković.

Takođe, postoje i razni dodaci za negu kose specijalno napravljeni kako bi se koristili uz prepare za trajno kovrdžanje.Pravila koja su važila nekad, važe i sad – mini-val se ne preporučuje ukoliko je kosa blajhana ili hemijski oštećena, pa je konsultacija za frizerom obavezna. Za one koji bi da probaju ovaj trend, evo i odgovora koja je dužina kose idealna za ovu tehniku:- Moje mišljenje je da mini-val najbolje izgleda na srednjoj dužini kose. Bob frizura i stepenasto ošišana kosa takođe mogu lepo da izgledaju sa trajnim kovrdžama. Postoje različite tehnike, kao i debljine i veličine viklera, koje mogu da se prilagođavaju dužini i kvalitetu kose kako bi se dobili najbolji mogući rezultati – objašnjava Ivana.

Mini-val nazivaju i trajnom ondulacijom, ali njegovo trajanje je ipak ograničeno. U zavisnosti od dužine i kvaliteta kose, najbolje efekte će imati od tri do četiri meseca, a kako naša sagovornica sugeriše, održavanju lokni će pomoći posebni šamponi kao i maske za dubinsku negu.Preporuka je i da se kosa, ukoliko je moguće, suši prirodno. U suprotnom, ukoliko se koristi fen, potrebno je dodatii difuzer.

Izvor Ona