Ljubitelji opere s nestrpljenjem iščekuju postavku novog naslova na repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu. Još sedam dana dijeli nas od premijere opere “Seviljski berberin”,  remek djela iz žanra, tzv. opere buffa.Italijanski kompozitor Gioacchino Rossini  ovu je operu napisao na prijelazu iz 1815 na 1816 , a praizvedena je 26. februara te godine u Rimu. Predložak je Bomaršeov tekst “Seviljski brijač ili uzaludan oprez” iz 1775, na osnovu kojeg je Cesare Sterbini napisao libreto. Danas se Seviljski berberin jedan od omiljenih naslova na repertoarima svjetskih opernih kuća, a od 6. decembra u razigranoj muzici i komičnim likovima uživat će i publika u BiH.

Ono što ovu produkciju čini posebnom je suradnja s italijanskim autorskim timom, grupom  Zero Positivo  koja  potpisuje režiju, kostimografiju, scenografiju i dizajn svjetla. Takođe, uz pomoć Ambasade Italije, naslovnu ulogu Rosine pjevat će mezzosopranistica iz Italije Aloisa Aisenberg.   Autori najavljuju jedan drugačiji pristup u odnosu na uvriježeni način režije ovog djela: Ovoj postavci Seviljskog berberina, Grupa Zero Positivo želi dati potpuno savremen izraz. Nećemo otkriti šta će se desiti, ali možemo reći da je predstava plod istraživanja koje je prošlo kroz  čak tri studije i tri elaborata dramaturških projekata usmjerenih na ogoljavanje i definiranje suštine karaktera, ličnosti i psihičkih preokreta Rossinijevih likova. U cilju postizanja ove suštine, naša postavka je koncentrirana na muziku, pokret i riječ, svodeći sve ono što je scenografijski dekor i lažna vintaž (vintage) kostimografija, na samo najneophodnije elemente. Jednostavno, pokušat ćemo ispričati jednu priču o ljubavi između dvoje mladih ljudi, unutar koje se Rossini zabavlja komplicirajući stvari kako bi se dodatno naglasila ljubav kao osjećanje … nadamo se da će se ova postavka moći, u ispravnom duhu, približiti i ući na vrhovima prstiju u jedan drugačiji svijet od onog kojeg smo navikli vizualizirati na pomen Seviljskog  Berberina.   Preuzimamo rizik, poštujući ono što je, prema našem mišljenju, osnova teatra u muzici tj.  komuniciranje osjećaja, po mogućnosti pozitivnog”, napisali su autori u najavi za ovu predstavu.

Preporučujemo vam da rezervišite datume premijere ili prve reprize i pogledate ovu sjajnu operu: četvrtak 6. decembar i subota 8. decembar 2018, s početkom u 19,30. 

Izvor Radio Sarajevo