DINK je skraćenica koja se sve više koristi među onima koji žive ili žele da žive “modernu verziju američkog sna”, a šta to zapravo znači?Akronim DINK je skraćenica od engleskog izraza ” dual income, no kids”, odnosi se na brak ili partnerstvo u kome oba partnera imaju prihode, ali nemaju djecu (niti planiraju da ih imaju). Porijeklo ove skraćenice nije sasvim jasno jer se ne radi o terminu koji se često pominje u savremenoj kulturi, vjeruje se da je termin skovan 80-ih godina prošlog vijeka.Nekada je mnogima bio san da se vjenčaju i dobiju djecu, ali sve više parova danas odlučuje da živi potpuno suprotno od toga. Takvi parovi zarađuju više, ne moraju da se odriču društvenog života, imaju vremena za sebe i svoje hobije.

Sve više parova želi da živi bez djece

Mnogi mladi parovi odustaju od namjere da imaju djecu. Ova grupa uključuje pripadnike novih generacije koje umjesto da jure za stereotipnim životnim stilom, koji obično uključuje brak, djecu i mirne penzionerske dane, žele da svoj novac i vrijeme odmah usmjeri na luksuz. Da imaju djecu, vjeruju, ne bi sebi mogli da priušte putovanja, restorane, dizajnersku odjeću, skupe automobile… A marketinške kampanje sve više su usmjerene baš na njih.

Populacija parova bez djece se značajno povećala i u Evropi

Prema nedavnom istraživanju istraživačkog centra Pew, dvije trećine odraslih Amerikanaca nemaju djecu. Huffington Post je takođe sproveo istraživanje, prema kojem 27 odsto svih američkih porodica čine DINK. Isto tako, istraživanja pokazuju da čak tri četvrtine odraslih parova bez djece ne namjeravaju da imaju djecu, a ovaj trend nastavlja da raste. U Njemačkoj je 2019. godine bilo osam miliona parova bez djece, a godinu dana kasnije taj broj je porastao na 8,62 miliona.

Moderna verzija američkog sna

Nije ni čudo što je DINK sve popularniji u savremenom društvu i što ga mnogi nazivaju “modernom verzijom američkog sna”. Ovoj percepciji doprinosi i način na koji se pripadnici DINK stila prikazuju u medijima – kao bezbrižni, opušteni ljudi koji imaju novca, uživaju u putovanjima, piju koktele i nose dizajnersku odjeću.

Iskustvo žena koje ne žele da postanu majke

Naravno, postoje i nedostaci ovog načina života. Parovi sa djecom tvrde da su DINK-ovci sebični i da propuštaju veliku životnu sreću – sopstveno dijete. Dok u nekim zemljama, samci ili parovi moraju da plaćaju veće poreze. Čarli Karamana, Yahoo reporterka, živi DINK životom i objasnila je kako to funkcioniše.“Nemojte me pogrešno shvatiti, moj muž i ja volimo djecu i imamo odlične odnose sa mnogim mlađim članovima naše šire porodice i sa djecom bliskih prijatelja. Zapravo, sa viškom vremena koje imamo, imamo priliku da stvorimo posebne veze sa djecom naših prijatelja”, rekla je ona i dodala:

“Moj muž i ja dijelimo ljubav prema putovanjima i u mogućnosti smo da putujemo dobar dio godine, bar jednom mjesečno, sopstvenim novcem. Jednostavno rečeno: volimo život koji živimo i provodimo sjajno vrijeme. Osjećamo se ispunjeno u svakom smislu te riječi.”I nije ona jedina koja tako živi. Danija Kaselas, 33-godišnji mikrobiolog i onlajn fitnes trener, živi na Floridi sa svojim partnerom.

“Znala sam u ranim dvadesetim da definitivno ne želim da imam djecu. Nisam uzbuđena zbog beba, ali sam dobra sa djecom. Imam šašav karakter i uživam u društvu djece, ali preuzimanje odgovornosti da nekoga odgajam jednostavno me ne privlači. Rečeno mi je da sam luda, sebična i da ću se kajati. Sada imam 33 godine, nemam djece i živim najboljim životom”, rekla je Danija…Naravno, i ona se, kao i mnogi parovi koji nemaju djecu i ne žele, suočila sa kritikama i društvenim pritiskom, ali kako i sama kaže ne daje im mnogo na značaju.

Izvor CDM