Mrlje na zubima znaju da budu veoma neugodne.Ružni zubi mogu da vas dovedu u situaciju da vas spriječe da se iskreno smijete i govorite, što može značajno da utiče na vaš društveni život i karijeru.Pa ipak, iako fleke na zubima izgledaju užasno, mogu lako da se uklone. Predstavljamo nekoliko načina.

1. Koristite pastu za zube za izbjeljivanje

Da li vam to zvuči prozaično? Ali to je ono što najbolje funkcioniše i najsigurniji je način čišćenja zuba kod kuće. Činjenica je da mnoge mrlje nestaju ako ih redovno četkate. Možda ne prvog dana, ali dva puta dnevno tokom mjesec dana, i vidjećete promijenu.I tehnika četkanja zuba je bitna, a dokazan način je četkanje gore-dolje, kao i bočnim pokretom. Četkajte zube dva puta dnevno, ne više jer biste mogli da oštetite gleđ zuba. Ne zaboravite i zadnji dio zuba, jer većina ignoriše ovu oblast, a to dovodi do tamnih mrlja koje se postepeno šire naprijed.

2. Koristite sodu bikarbonu

Uzmite par velikih kašika sode bikarbone. Napravite pastu sa nekoliko kapi vode i ravnomjerno je rasporedite. Utrljajte smjesu u zube prije nego što počnete da ih perete. Ovo je prirodno sredstvo za izbeljivanje zuba, odnosno jedinjenje natrijuma (vrsta soli) ima blago abrazivna svojstva. Nastavite tako cio mjesec i sigurno ćete vidjeti poboljšanja.

3. Nanesite aktivni ugalj

Aktivni ugalj je crni prah napravljen od sagorjenog drveta. U medicini se koristi za više stvari, kao što je liječenje stomačnih tegoba ili trovanja. Iako je odlično za izbjeljivanje zuba, mora da se koristi umjereno i uz oprez. Ako se koristi svakodnevno, može ozbiljno da istroši gleđ.

4. Nanesite vodonik-peroksid

Vodonik-peroksid, odnosno hidrogen, prirodno je sredstvo za izbjeljivanje. Ali morate da koristiti veoma razblažen rastvor sa najviše 3% hemikalije. Napravite pastu od jedne kašike vodonik-peroksida i tri kašike sode bikarbone. Dobićete savršenu pastu za brilijantan osmijeh, ali naravno, to se neće desiti odmah. Dajte sebi nedelju i vidjećete ozbiljnu razliku.

5. Istrljajte zube voćnom korom

Možete koristiti bilo koju vrstu kore – narandže, banane ili limuna. Nakon pranja zuba, istrljajte zube korom jer ona sadrži limunsku kisjelinu i ima isti efekat kao korišćenje rastvora sirćeta i vode za čišćenje vitraža. Kisjelo svojstvo pilinga može da rastvori mnoge vrste mrlja i ostavi vaše zube čiste i zdrave.

6. Konzumirajte bolju ishranu

Mrlje se obično javljaju od previše kafe, čaja i crnog vina. Izbacite ih neko vrijeme i odmorite usta od tanina. Posle nekoliko mjeseci primetićete da su vam zubi postali nekoliko nijansi bjelji. Ne trebate u potpunosti da se odreknete svojih omiljenih napitaka, ali imajte na umu da se mrlje javljaju zbog obojenih tečnosti koje se prskaju u vašim ustima tokom dana. Konzumirajte ova pića umjereno i razlika će uskoro biti vidljiva.

7. Trake za izbjeljivanje zuba

Ako ste u žurbi, trake za izbjeljivanje zuba su dobar izbor. To su tanke plastične trake obložene karbamid-peroksidnim gelom. Nanesite traku na zube i gel koji pritiska gleđ će ih očistiti. Nakon nekoliko minuta, uklonite traku i isperite usta mlakom, toplom vodom. Za bolji efekat morate da koristite trake tri puta nedeljno. Ali, budite umjereni. Ako preterate, rizikujete da izgubite gleđ i da će vam zubi postati preosjetljivi.

8. Jedite voće

Mnogi plodovi imaju neujednačenu teksturu. Kada žvaćete, trljaju se o površinu zuba i djeluju kao piling za vaše zube. Mada ne postoji medicinska studija koja bi to deklarisala, ali mnogi tvrde da papaja i ananas uklanjaju mrlje sa zuba. Prvi sadrži papain, a drugi bromelain, digestivne enzime koji mogu da rastvore mrlje od zuba.

10. Ultrazvučno skaliranje

Ovu proceduru možete da uradite kod zubara i prilično je bezbolan je proces. Koristeći mali uređaj nalik olovci, zubar razbija komadiće kamenca i plaka. Ultrazvuk je savršen jer uopšte ne šteti zubima, ali ova procedura ne može nikako da se obavi kod kuće.  Mnogi stomatolozi takođe pružaju i tretmane za izbjeljivanje zuba u kojima koriste ista jedinjenja kao što su vodonik-peroksid ili karbamid-peroksid, ali ih primenjuju stručno kako ne bi izazvali štetu.

Izvor Kolektiv.me