Praznici tokom februara i marta, Dan zaljubljenih, Sretenje i 8. mart idealna su prilika ove godine za produženi vikend i da se sa voljenom osobom ili porodično otputuje na kraći odmor.Dan zaljubljenih, 14. februar i Sretenje, odnosno Dan državnosti, naslonjeni su na dane vikenda pa će mnogi iskoristiti tu činjenicu da odmore četiri dana i negde otputuju. Takođe, Dan žena, 8. mart, ove godine je u petak, pa će mnogi koji su rešili da za taj praznik negde otputuju moći da iskoriste i neradne dane vikenda.

– Spojeni Dan zaljubljenih, Dan državnosti i vikend odlična su prilika za višednevno putovanje u neki od evropskih gradova. Ujedno je to period kada se u Veneciji održava jedan od najpopularnijih karnevala, odnosno maskenbala koji počinje 16. februara i mnogo naših turista će upravo tada u Italiju. Sa jednim noćenjem, Venecija je već od oko 50 evra, ali postoje aranžmani i od svega 25 evra – kaže turizmolog Boris Tot.Pored romantične Venecije, mnogo ljudi je zainteresovano i za Istanbul. Najviše se traže aranžmani sa tri ili četiri noćenja, autobusom ili avionom.

– Putovanje u Istanbul autobusom je oko 90 evra, a avionom oko 200 evra. U pitanju su tri ili četiri noćenja sa doručkom. Pošto je kod nas još zimski period, mnogi ga koriste da posete Tajland ili Mauricijus i druge egzotične destinacije u toplim krajevima. Takođe, sve popularniji je Zanzibar, a cena je oko 1.200 evra sa safarijem. Kuba je popularna, a cena je od 1.000 evra – kaže turizmolog.Posebno su aktuelni tokom praznika, a ista situacija je i početkom marta, odnosno povodom Osmog marta – Dana žena, jednodnevni i dvodnevni izleti u Temišvar, Beč, Budimpeštu ili romantične ture i staze.

– Tu spadaju Severna Italija, recimo, Firenca, ponovo Istanbul, a već krajem februara i početkom marta sve popularniji uvek postaje Prag, a cena aranžmana je od 69 evra ili više u zavisnosti od ponude. Obično je to tri ili četiri noćenja sa doručkom. U aranžman za Prag je često uključena i poseta Bratislavi – kaže Tot.Za Dan zaljubljenih i Sretenje aktuelne su i okolne zemlje, poput Hrvatske ili Mađarske, a u ponudi su Korčula, Dubrovnik, Pula, Brioni, banja Morahalom, Budimpešta ili Segedin.Mnogi građani će produženi vikend iskoristiti za skijanje. U ponudi su Kopaonik, Stara planina, Zlatibor, a agencije nude i Bansko u Bugarskoj gde tri polupansiona sa prevozom koštaju 119 eura. Aktuelna je i ponuda za Jahorinu, gde je smeštaj već od 25 evra po osobi.

Izvor Blic