Često čujemo kako konzervirana hrana nije dobra, što je negdje i tačno, jer je niste sami pripremili kod kuće sa svježim sastojcima. No, postoji i hrana koja je u konzervi dobra, a i duže traje.Na taj način unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje obezbjeđuje mononezasićene masti za srce.Konzerviranjem se hrana održava svježom i jestivom, posebno hrana koja je sklona razvoju različitih patogena, a u procesu konzerviranja hrana prolazi kroz proces sterilizacije.

“Nažalost, rezultat je značajan gubitak hranljivih materija, ali kada se voće ili povrće jednom konzervira, ono može ostati tako godinama, bezbjedno od opasnih mikroorganizama”, objašnjava nutricionistkinja doktorka Džes Kording i otkriva šta je, prema riječima stručnjaka, najzdravija konzervirana hrana.To su svakako, kaže, sardine ili sardine u konzervi, ali i druge riblje konzerve koje su pristupačan izvor proteina, ali i održive i ne zahtijevaju dugu pripremu ili kuvanje. Dodavanje konzervirane ribe vašoj ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.

“Sardine u konzervi imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morskih plodova, posebno ako svježe nisu dostupne”, rekla je doktorka Džes Kording.Uz njih, dodaje ona, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje obezbjeđuje mononezasićene masti zdrave za srce, objašnjava ona.

Kako jesti sardine?

Zdravstvene smjernice preporučuju dvije do tri porcije ribe sa niskim sadržajem žive nedjeljno, a doktorka Džes Kording preporučuje miješanje sa tjesteninom, sirom ili krekerima za užinu.

(B92)