Novo istraživanje otkriva novu dimenziju automobila. Brza sportska vožnja kod mnogih će izmamiti osmeh, ali i dobro raspoloženje, što je važan faktor za psihičko i fizičko zdravlje.Upravo to je pokazalo istraživanje koje su zajednički sproveli Abarth i Univerzitet Loughborough iz Ujedinjenog Kraljevstva, a sve kako bi dokazali da upravo sportska vožnja, naravno na trkačkoj stazi, bolje utiče na dobro raspoloženje i od kardio-treninga.

– Opšte je poznato da je fizička aktivnost vrlo važna ne samo za fizičku formu već i za emocionalno zdravlje. Ipak, nismo znali mnogo o tome kako vožnja, posebno ona na trkačkoj stazi, može da utiče na raspoloženje određene osobe – rekao je dr Dejl Esliger, univerzitetski predavač koji je bio vođa ovog eksperimenta.U istraživanju su vozači bili pokusni kunići, a na njima se pratilo sve, od izraza lica i subjektivnog utiska pa sve do otkucaja srca i nekih drugih pokazatelja merenih različitim senzorima, prenosi Index.hr.

– Inicijalni rezultati pokazal sui da obe aktivnosti pozitivno emocionalno utiču na učesnike, ali uzbuđenje na trkačkoj stazi im je značajno više popravilo raspoloženje – rekao je Esliger.Ljudi su bili u proseku oko 59 odsto srećniji nakon što su vozili na trkačkoj stazi nego nakon što su trenirali u teretani.Konkretno po tipu vežbi, raspoloženje od vožnje na stazi bilo je 4 posto bolje nego nakon vežbanja s tegovima, 20 posto bolje nego nakon kombinovanih tegova i kardio treninga te čak 116 posto bolje nego nakon kardio vežbi.I još nešto, od sportske vožnje profitiraju i suvozači. Na njih je vožnja uticala 77 odsto bolje nego kardio-vežbe.

Izvor 24sedam