Holivudske zvijezde okupiće se večeras, po kalifornijskom vremenu, na dodjeli televizijskih nagrada Emi, na kojoj će za glavnu nagradu boriti napeta drama “Succession” i južnokorejska senzacija “Squid Game”, javlja Rojters.Konkurencija je jaka, kažu stručnjaci za dodjelu nagrada, dijelom i zato što su se mnoge serije i zvijezde vratile na ekrane nakon što ih je prošle godine u produkciji spriječila pandemija.

“Succession”, HBO-ova serija s Brajanom Koksom u ulozi glave porodice koja se bori za kontrolu nad medijskom dinastijom, favorit je za najbolju dramu, čemu u prilog ide i činjenica da je skupila 25 vodećih nominacija.Ova serija već ima nagradu Emi u toj kategoriji iz 2020. godine.Nova serija “Squid Game” mogla bi odnijeti pobjedu, a ako joj to uspije, biće to prvi put da tu nagradu dobije serija koja nije na engleskom jeziku.

Serija, u kojoj se ljudi bore za život i smrt uz obećanje mogućeg bogatstva, postala je svjetski fenomen nakon što je prošle godine debitovala na Netflixu.Ipak, ne treba isključiti moguća iznenađenja, tvrde stručnjaci.Serija “Severance” Appleove televizijske platforme nedavno je privukla pažnju mnogih u Holvudu. Među drugim konkurentima našli su se i Netflixova serija “Ozark” i AMC-ova serija “Better Call Saul”, koje bi glasači mogli nagraditi jer se radi o njihovim posljednjim sezonama.

U trci za nagradu za najbolju komediju našla se serija “Ted Lasso” (Apple TV+) koja je ponovo nominovana nakon što je prošle godine odnijela pobjedu u ovoj kategoriji.Za nagradu će se ove godine boriti s Huluovom “Only Murders in the Building” i ABC-jevom “Abbott Elementary” čija se radnja odvija u pretežno afroameričkoj školi u Filadelfiji.

Izvor CDM