Mnoge građane iznenadilo je ovih dana obavještenje na oglasnim pločama u haustorima zgrada u kojem se upozoravaju etažni vlasnici da do 31. decembra dostave upraviteljima dokaz o vlasništvu stana koji posjeduju. Ukoliko to ne urade, mogu biti kažnjeni i to od 200 do 2.000 KM. Ovo obavještenje uputilo je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a, a upravitelji su bili dužni da tu obavijest postave u svim ulazima.

Baza podataka

Stanarima je nejasno zbog čega je potreban dokaz o vlasništvu i da li taj dokument moraju lično donijeti upravitelju, te kako ovu obavezu mogu ispuniti oni koji imaju stan u Sarajevu, ali trenutno ne žive u BiH. Od predsjednika Udruženja upravitelja zgrada FBiH Eldina Fakića smo saznali da se ova aktivnost provodi radi pravljenja što bolje baze podataka, jer ima mnogo slučajeva u kojima podaci vlasnika stanova nisu potpuni. Ovi podaci, navodi, važni su kada se, naprimjer, pokreću sudski postupci zbog dugovanja za održavanje zgrade kako bi se znalo ko je vlasnik stana i na koga treba poslati tužbu.- Dešavaju se situacije da je čovjek umro prije pet godina, a upravitelj ne zna ko je vlasnik stana. Također, kada treba utuživati zbog dugovanja, ne zna se ko je vlasnik i kome treba poslati tužbu. Najviše problema je sa napuštenim stanovima. Prilikom pucanja instalacija upravitelji ne znaju kome poslati račun. Sve su to problemi sa kojima se susreću svi upravitelji u KS-u, jer imamo lošu bazu podataka. Zbog toga smatramo da je ovo dobar potez Ministarstva, kazao je Fakić.On je istakao da etažni vlasnici dokaz o vlasništvu (ZK izvadak, kupoprodajni ugovor) mogu lično donijeti upravitelju ili, ukoliko nisu u mogućnosti doći, mogu to uraditi poštom, mailom ili faksom.

Obaveze

– Dokument se može donijeti na uvid i ne mora biti ovjeren. Samo je bitno da etažni vlasnici dokažu da su oni vlasnici stana. Oni koji su to nekad ranije učinili, ne moraju sada donositi, naveo je Fakić.Dodao je i da Zakon o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova zgrada propisuje obavezu etažnih vlasnika da prilikom kupovine stana dostavljaju rješenje o stanu, međutim, to se kod nas, prema njegovim riječima, slabo poštuje.- Otkako smo stavili obavještenje Ministarstva, dosta nam se stanara javlja i donosi rješenja, zaključio je Fakić.

Izvor Oslobodjenje