Doktori tvrde da je model Leonarda da Vinčija bolovao od hipotiroidoze i to daje slici njen šarm.Nove analize sugerišu da je hipotiroidoza uzrokovala karakteristike Mona Lize.Nedovoljno aktivna štitna žlezda može da uzrokuje opadanje kose, žutkasti ten i gušavost.Istraživači navode da su italijanska dijeta iz 16. veka i trudnoća podstakle razvoj ove bolesti kod slikarevog modela.Samo su pojedina umetnička dela podstakla toliko debata kao što je “Mona Liza”; od njenog osmeha (ili nedostatka istog) do pitanja njenog zdravlja, ljudi ne mogu da se dogovore kada se radi o remek-delu Leonarda da Vinčija.

Poslednjih godina, reumatolozi i endokrinolozi, izučavajući sliku, sugerisali su da je tajanstvena žena koja je pozirala pre više stotina godina patila od kožnih povreda i oteklina usled lipidnog poremećaja i srčane bolesti.Novije analize već sada pretpostavljaju da je hipotiroidoza mogla da bude odgovorna za njene prepoznatljive karakteristike.Malo se zna o životu Lize Đerardini, italijanske plemkinje za koju se smatra da je poslužila kao model za slavno remek-delo. Njene ruke na slici pokazuju znake oticanja i izgleda da joj se kosa proređuje.Medicinski stručnjaci takođe ukazuju na njen žućkasti ten i nešto što bi moglo da bude gušavost, koja bi se pojavila kao uvećanje na vratu – kao simptome različitih stanja.

Prema Mandepu R. Mehri, doktoru medicine i direktoru Centra za srčane i vaskularne bolesti u Brigamu i Bolnici za ženske bolesti, hipotiroidoza bi objasnila ove osobenosti.Hipotiroidoza, gde tiroidna žlezda ne proizvodi dovoljnu količinu ključnih hormona, može da urokuje opadanje kose, žutu kožu i gušavost.- Enigma Mona Lize mogla bi da bude rešena prostom medicinskom dijagnozom bolesti povezane sa hipotiroidozom – pišu Mehra i Hilari Kambel sa Univeziteta Santa Barbara u Kaliforniji.- Na mnogo načina privlačnost nesavršenosti bolesti daje remek-delu tajanstveni realizam i šarm.Dok su ranije analize sugerisale druga stanja, mehra tvrdi da su srčani poremečaj i lipidna bolest nerealni, uzimajući u obzir da je doživela 63. godinu.

Izvor Blic