Glumac i majstor borilačkih vještina Džeki Čen nagovijestio je da je u planu snimanje četvrtog nastavka uspješnog filmskog serijala akcionih komedija “Gas do daske”.“Upravo razgovaramo o ‘Gasu do daske 4′”, napomenuo je Čen prisjećajući se nastanka serijala, kao gost Međunarodnog filmskog festivala “Red Sea” u Saudijskoj Arabiji.Zvijezda niza uspješnih hongonških borilačkih filmova Čen je u početku oklijevao da prihvati ulogu u “Gas do daske”, reditelja Breta Ratnera, iako je uloga policajca bila pisana baš za njega.“Igrao sam policajce iz Hongkonga, iz Makaa, iz Kine, uvijek sam bio policajac. Mogu li igrati nešto drugo? ‘Ne’, odgovorili bi. Onda je moj menažer rekao da postoji scenario zvan ‘Gas do daske’. Policija Hongkonga. Rekoh: ‘Ne'”, prisjetio se Čen.

Prema njegovim riječima, scenario nije predviđao da igra u Sjedinjenim Državama rođenog Kineza, već policajca iz Hongkonga koji dolazi u Ameriku i slabo priča engleski jezik.Odlučio je na kraju ipak da se oproba u toj ulozi, iako je mislio da film iz 1998. godine, u kome mu partnera američkog policajca igra Kris Taker, neće uspjeti u biskopima.“Onda je stigao telefonski poziv. Ratner i Taker su me zvali iz Njujorka. Ludi su. Imali smo 70 miliona dolara poslije prvog vikenda (prikazivanja)! Onda smo uradili drugi i treći dio (iz 2001. i 2007.)”, prisjetio se Čen.

I nakon nekoliko stotina filmova Čen nema namjeru da uspori i razmatra nekoliko scenarija, među kojima su film u kome se pojavljuju samo on i ptica i drugi u kome igra djedu koji se brine o pandi, a volio bi i da snima više ljubavnih priča.“Imam toliko stvari, toliko scenarija u glavi da se nadam da ću ih završiti u narednih deset godina”, rekao je Čen.

Izvor CDM