U Zenici je jutros izmjeren indeks kvaliteta vazduha 162 koji je okarakterisan kao nezdrav, pa su mogući pojačani simptomi i intenzitet bolesti kod osoba sa bolestima srca i disajnih organa, podaci su stranice “Zrak.ekoakcija”.
Indeks kvaliteta vazduha izmjeren jutros u 7.00 časova u Ilijašu iznosio je 150, a u Sarajevu 142, pa je vazduh okarakterisan kao nezdrav za osjetljive grupe stanovništva. Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebalo bi da smanje produžena ili veća naprezanja tokom boravka napolju. Vazduh je umjereno zagađen u Tuzli i Lukavcu sa indeksom 98, zatim Goraždu 77 i Jajcu 70, pa neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje vazduha i one treba da izbjegavaju boravak na otvorenom.

Indeks kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje.
Podaci objavljeni na ovoj veb-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je ranije Srni u Udruženju “Eko-akcija” u Sarajevu.

Izvor Srna