Ishrana koja se bazira na krvnoj grupi otkriva šta bi trebalo da jedete, a šta da izbegavate, piše Winchester hospital. Na primer, ako imate krvnu grupu A, trebalo bi da više konzumirate vegetarijansku hranu, ako imate krvnu grupu 0, trebalo bi da jedete uglavnom meso i izbegavate žitarice, a ako imate krvnu grupu B, onda možete jesti raznovrsne namirnice, poput mlečnih proizvoda koje se ne preporučuju osobama s krvnom grupom A i O.

Ishrana prema krvnoj grupi možda bi mogla da pomogne i u gubitku kilograma, a takav plan mršavljenja objavio je dr. Peter D’Adamo, lekar naturopata. On smatra da ćete se osećati bolje ako jedete hranu koja odgovara vašoj krvnoj grupi.Takođe, ovaj lekar veruje da će se hrana manje nakupljati u telu u obliku masti i da će osoba imati manju verovatnoću od zdravstvenih problema ako se pridržava ovog plana, prenosi N1.Dr. D’Adamo smatra da je krvna grupa evolucijski marker koji ukazuje na to koja je hrana najbolja za vaše telo, a koja mu može naškoditi. Takođe preporučuje da ljudi više konzumiraju svežu prirodnu hranu, a izbegavaju prerađenu. Ne treba jesti čokoladu niti piti kafu i alkohol, ističe lekar.

Krvna grupa A

Prema dr. D’Adamu, osobe koje imaju krvnu grupu A trebalo bi da jedu povrće, voće, žitarice, pasulj, mahunarke, orašaste plodove i semenke.Kada je u pitanju hrana koju treba da izbegavaju osobe s krvnom grupom A, onda su to mlečni proizvodi, meso, riba, živinsko meso, jaja i prerađena hrana.Takođe, ovaj lekar preporučuje i različite vežbe osobama s različitim krvnim grupama. Tako navodi da bi osobe s krvnom grupom A trebalo da se bave jogom, golfom i sličnim sportovima.

Krvna grupa B

Osobe s krvnom grupom B treba da konzumiraju što više povrća, voća, žitarice, pasulj, mahunarke, meso, živinsko meso, ribu, jaja i mlečne proizvode.Oni koji imaju ovu krvnu grupu trebalo bi da izbegavaju orašaste plodove, semenke i prerađenu hranu.Kada je reč o vežbanju, osobe s krvnom grupom B treba da praktikuju aktivnostima umerenog intenziteta poput hodanja, planinarenja i tenisa.

Krvna grupa AB

Osobe s krvnom grupom AB mogu jesti namirnice slične koje jedu i osobe s krvnom grupom A i B, ali lekar navodi da je za njih najbolja veganska ishrana. Treba da izbegavaju prerađenu hranu.Za osobe s krvnom grupom AB, dr. D’Adamo preporučuje umirujuće vežbe i fizičku aktivnost umerenog intenziteta.

Krvna grupa 0

Ishrana kod osoba s krvnom grupom 0 trebalo bi da sadrži meso, živinsko meso, ribu i maslinovo ulje, ali postoje određena ograničenja u konzumaciji određenog povrća, orašastih plodova, semenki i jaja.Osobe s krvnom grupom 0 trebalo bi da izbegavaju mlečne proizvode, žitarice, hleb, testeninu, pirinač, mahunarke i prerađenu hranu.Osobama s ovom krvnom grupom preporučuju se snažne vežbe poput trčanja.Treba naglasiti da dosadašnja istraživanja nisu pokazala da ovakav plan ishrane pospešuje mršavljenje,  ali s obzirom na to da su u pitanju stroge smernice, navode da bi onima koji se pridržavaju ovog plana moglo da nedostaje nekih nutrijenata. S druge strane, dr. D’Adamo preporučuje uzimanje i određenih suplemenata kako bi osoba ispunila sve svoje nutritivne potrebe.

Izvor Krstarica