Možda nikad niste razmišljali u tom pravcu, ali izvinjenje bez promjene u ponašanju predstavlja klasičnu manipulaciju.Takođe, možda nikad niste ni pomišljali da bi takvo nešto moglo da dođe do vas od strane nekog ko vam je vrlo blizak, poput vašeg supruga. Da li ste primijetili da se često svađate sa njim i da se on pritom sve vrijeme izvinjava za svoje ponašanje, ali nikad ništa u vezi sa njim ne mijenja?

Šta predstavlja njegovo izvinjenje, ako ne radi ništa da bi vam dokazao da ozbiljno misli? Takvo izvinjenje je tipičan oblik manipulacije, jer on čini da se vi u trenutku osjećate bolje, dok se zapravo ne dešava ništa što bi riješilo problem. Ovo su najčešće vrste izvinjenja koje su ništa drugo do vid manipulacije koji čini da ostajete pod uticajem date osobe. | Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/lifestyle/vrste-izvinjenja-u-braku-koja-su-cista-manipulacija/

Izvinjenje u kojem ste zapravo vi krivac

Ovo je sigurna taktika kojom se služe mnogi koji su skloni manipulativnom obliku ponašanja, kako bi prikrili svoju krivicu. Izvinjenje vašeg supruga je zapravo samo rečenica u kojoj vas on optužuje za sve. On bi na primjer mogao da kaže „žao mi je što se tako osjećaš“ ili „žao mi je što sam povredio tvoja osjećanja“. Ovo izvinjenje je manipulativno jer prebacuje krivicu na vas, umjesto da on bude taj koji preuzima odgovornost za svoje postupke.

Nemoj da me ostaviš vrsta izvinjenja

Ovo je posljednji adut u rukavu osobe koja zapravo ne zna kako da se nekom izvini na pravi način. Ako dobijate ovu vrstu izvinjenja od svog supruga to je dokaz da je on neko ko ima vrlo nisko samopoštovanje i ne zna da živi svoj život bez vas. On će vam reći „izvini“ zbog nečeg što vas je uvrijedilo, kako bi vas ubijedio da ostanete kraj njega, iako mu zapravo nije žao što se nešto dogodilo.

Sve za oproštaj

Osoba koja se služi ovom vrstom izvinjenja će učiniti da se osjećate krivima ako joj ne oprostite. Zapravo, ona će biti spremna na sve samo da dobije vaš oproštaj. Kao takav vaš suprug će kada mu konačno oprostite nastaviti da radi sve što je i do sad, znajući da može da izmanipuliše sa vama kako mu je volja. U ovakvim vrstama izvinjenja čućete „učiniću sve za tebe, samo mi oprosti“, ali te molbe nisu iskrene.

I ti moraš da se izviniš

Ovo je vjerovatno najučestalija vrsta izvinjenja za kojom posežu svi oni kojima teško pada da preuzmu krivicu za svoje postupke. Donekle, oni su spremni da snose posljedice, ali ako u cijeloj priči učestvuje još neko. Ako vam suprug kaže da će vam se izviniti, ako i vi uradite isto, smatrajte da pokušava kod vas da izazove osjećaj krivice, tamo gdje ne bi trebalo da ga bude. Ako znate da ste u pravu i da on nije bio fer nemojte da pristajete na ovakve prijedloge.

Izvor Avaz