YouTube se u nekoliko navrata našao na udaru medija zbog svojih algoritama koji preporučuju video sadržaje korisnicima.Tako su djeca mogla vidjeti različite, za njihov uzrast, neprimjerene snimke. Dešava se i da se među nizom naučnih videa potkradu neki koji baš i nisu sasvim naučno utemeljeni.

Upravo zbog toga, iz YouTubea su najavili oštriju borbu protiv neprimjerenog sadržaja, odnosno protiv viralnih izazova i neprimjerenih podvala. Zato će od sada posebnu pažnju posvetiti video materijalima koji balansiraju na granici povrede definiranih Pravila korištenja.Tako će smanjiti broj preporuka za video snimke čiji bi sadržaj mogao gledaocima pružiti pogrešne ili štetne informacije, kakvi su oni koji promoviraju čudotvorne ljekove, tvrde da je Zemlja ravna ili promovišu druge teorije zavjere.Iako će se ove promjene odraziti na manje od jedan posto ukupnog YouTube sadržaja, ograničavanje preporuka za takav tip snimaka bi trebalo značiti bolje iskustvo za korisnike najvećeg video servisa na internetu.

Iz YouTubea, u zvaničnoj objavi na službenom blogu, pojašnjavaju da će se promjene odnositi samo na status videa u preporukama, ali ne i na njihovo objavljivanje na YouTubeu.Tako će oni koji žele gledati takav sadržaj to i dalje moći, ali samo ako ih sami budu tražili ili ako su pretplaćeni na neki od kanala na kojima su takvi snimci objavljeni.- Vjerujemo da ovakvom promjenom postižemo ravnotežu između održavanja slobode govora na našoj platformi i odgovornosti prema našim korisnicima – navodi se u zvaničnoj objavi YouTubea.

Izvor Avaz