Da li vam je poznato kako je nastala čuvena replika Roberta De Nira “You talkin’ to me?” ili, koji reditelj je morao da dokaže na sudu da glumci filma nisu zaista mrtvi? Znate li šta je “Vilhemov vrisak” i koga je udario grom na snimanju? Otkrivamo vam odgovore na ova pitanja, kao i malo poznate detalje iz sveta filmografije.

Jedna od kultnih replika Roberta de Nira iz filma Taksi (1976) “Meni se obraćaš?” zapravo je bila njegova improvizacija na osnovu jedne rečenice iz scenarija u kojoj samo stoji: “Bikl se obraća sebi u ogledalu”. Arnold Švarceneger je plaćen 21.429 dolara za svaku od 700 reči koje je izgovorio u filmu “Terminator 2: Sudnji dan”. Vigo Mortensen nije imao nameru da glumi u “Gospodaru prstenova” dok njegov sin nije počeo da ga moli da to učini. Za potrebe snimanja scena sa kokainom, Leonardo Di Kaprio i Džona Hil su šmrkali izmrvljene tablete vitamina B. Hilov organizam nije dobro reagovao na to pa je poznati glumac dobio bronhitis i morao je da bude hospitalizovan. Stiven Spilberg je 2002. godine završio fakultet, a kao konačan filmski rad predao je film “Šindlerova lista” (1993). Džima Kavizela je udario grom dok je bio na krstu za vreme snimanja filma “Stradanje Hristovo”.

Reditelj filma “Hanibal Holokaust“ pred sudom je morao da dokaže da su glumci živi i da nisu ubijeni prilikom snimanja. Iako popularni mit kaže da je Marlon Brando stavljao u svoje obraze pamučnu vatu kako bi održao čuveni govor Vita Korleonea iz “Kuma”, on je to zapravo uradio samo za audiciju. Pre nego što je snimanje počelo, zubar mu je napravio neku vrstu navlake koja mu je omogućila da postigne tačno to što je i na audiciji. “Gospodar prstenova: Povratak kralja” osvojio je 11 Oskara u svih 11 kategorija za koje je bio nominovan.1939. godine 1.400 glumica je prošlo kroz audiciju za ulogu Skarlet O’Hare u filmu “Prohujalo sa vihorom”, da bi konačno ulogu dobila Vivijen Li. U filmu “Petparačke priče” svi časovnici pokazuju 4:20. Volt Dizni nije dozvoljavao Alfredu Hičkoku da snima u Diznilendu zbog njegovog filma “Psiho”. Maska koju nosi ubica Majkl Majers u filmu “Noć veštica” (1978) nije prvobitni dizajn odeljenja zaduženog za kostime. Da bi uštedeli novac oni su kupili postojeći kostim vredan svega dva dolara – masku kapetana Kirka iz Zvezdanih staza i obojili je u belo. Tako da Majk Majers zapravo nosi lice Vilijama Šatnera. “Slagalica strave”, američki horor film, snimljen je za 18 dana. Vilhemov vrisak je zvučni efekat upotrebljen u više od 200 filmova od 1951. godine. Identitet osobe koja je snimila taj vrisak nikad nije otkriven. Za snimanje filma “Transformersi: Tamna strana meseca” uništeno je 532 automobila.

Izvor B92