Simbol poslovnog stila i odjevanja za kancelariju jeste klasično odjelo. A u “trci pacova” kažu da bolje odjelo dovodi do unapređenja.Međutim, kada je riječ o detalju bez koga nošenje odjela ne može da se zamisli, kravati, svi naučnici automatski odbijaju da je nose iz veoma praktičnog razloga. Kažu da čvor kojim  vezujemo kravatu  direktno ometa napredak u karijeri te nisu saglasni ni s teorijom o odjelu kao jednom od oruđa uspjeha. Za vašu narednu promociju ili neki važan sastanak pametnije je da odaberete opušteniju kombinaciju, poznatiju kao sportska elegancija.

Prema istraživanjima neuroradiologa, pritisak čvora na kravati otežava cirkulaciju, što se dalje odražava na rad mozga. U Njemačkoj je izvršeno istraživanje prilikom kojeg je primjećena razlika u protoku krvi između volontera koji nisu nosili kravatu i onih koji su je imali, i to za čitavih 7,5 odsto. Nimalo ne iznenađuje informacija da sve ono što ometa protok hranljivih materija i kiseonika putem krvi, veoma loše utiče i na kreativnost, donošenje odluka, brzo razmišljanje i rasuđivanje.

Stručnjaci njujorškog Oftalmološkog instituta otišli su korak dalje u ispitivanju i ustanovili da nošenje kravate povećava očni pritisak, koji može trajno oštetiti očne nerve. Svi ovi razlozi navode na razmišljanje o tome da možda nije loše uvesti promjene u odjevanju za posao. Možda baš tada vaša karijera prodiše. Probajte da poslovno odjelo osvježite majicom s kragnom ili laganim pamučnim džemperom ispod sakoa. Vrijeme je da se malo popuste čvorovi.

(menshealth.rs)