“Zlatno jaje” za najbolji film 12. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” pripalo je švajcarskom ostvarenju “All Inclusive” Korine Švingruber Ilić.Žiri je nagradio film “All Inclusive” za, kako je obrazloženo, “humor i neočekivan pogled na našu planetu u ovom trenutku”.”Srebrno jaje” otišlo je u ruke Ognjena Petkovića za film “Jesenji valcer” (Srbija/SAD) za “originalnost sveta, kvalitet režije i snagu scenarija”, a “Bronzano jaje” dobio je film “Sortiranje” Mikela Storma Glomstajna (Norveška) za “izuzetno efikasnu poruku i jak udarac koji zadaje našem egu”. Specijalna priznanja dobili su Saša Karanović za film “Kostakurta (Bajka o Satankrajini)” (Republika Srpska) “za kreativni uvid i umetnikov pogled” i Ilarija Di Karlo za “Božanstveni put” (Nemačka), a pohvaljena je za “koreografiju i estetiku”.

Francuski direktor fotografije Mišel Amatje dodelio je nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju Nataliji Pič za ostvarenje “I ja imam nešto za tebe” reditelja Iva Kondefera (Poljska), za “kombinaciju scenografije, rasvete i intenzivnog pokreta kamere”.Za nagrade se takmičio 21 film, a odluku je doneo žiri koji su činili glumica Stana Katić (predsednik), Slobodan Despot, izdavač i pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku, i Tankred Ramon, francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audiovizuelnih sadržaja.Katićeva je pohvalila sve učesnike takmičarskog programa jer su predstavili izuzetne filmove, a pored samog umeća, prilikom odlučivanja, vrednovali su nivo originalnosti i razumevanje našeg vremena.Predstavnik humanitarne fondacije Mkiva iz Južnoafričke Republike, pesnik, aktivista i filmski porducent Zolani Mkiva, uručio je Emiru Kusturici nagradu za celokupan doprinos, nazvavši ga “globalnim šampionom kulture”, “simbolom slobode i pravde” i “živom legendom”.

Kusturica je, zahvalivši na nagradi, rekao da je o priznanju obavešten pre dva meseca mejlom, a jezik kojim je pisano to pismo govori o dubokoj tradiciji humanizma.”Engleski jezik retko trpi tako duboke ljudske misli. Engleski jezik se uglavnom bazira na novim i novostvorenim rečima, a ovo je jezik iz dubine duše. Dragi Mkiva, hvala mnogo. I mislim da bi naša budućnost mogla da se nazove kao kraj filma ”Kazablanka”: Ovo je početak divnog prijateljstva”, rekao je Kusturica.Domaćin je i zatvorio ovogodišnji festival, odnosno otvorio 13. izdanje “Kustendorfa”.On je podsetio da bivši urugvajski predsednik Hose Muhika u njegovom dokumentarnom filmu “Pepe, jedan uzvišeni život”, kojim je počeo 12. “Kustendorf”, na kraju kaže: “Ne odlazim, ja dolazim”.”Tako je i s našim festivalom. Besmisleno je da zatvorim festival. Zato, sledeći festival je otvoren”, poručio je Kusturica.U okviru ceremonije zatvaranja nastupilo je Kulturno-umetničko društvo “Svetozar Marković” iz Kragujevca i Pjevačka družina Svetlane Spajić.

Gosti ovogodišnjeg festivala bili su glumci Met Dilon, Serđi Lopez, Marčelo Fonte, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani, reditelji David Oelhofen, Damijano i Fabio Dinočenco i producent Andrea Gambeta.Na programu su bili filmovi “Srećan kao Lazaro” italijanske rediteljke Aliće Rorvaher, “Bliski neprijatelji” Davida Olofena, “Nežna ravnodušnost sveta” Adilhana Jeržanova, “Dogmen” Matea Garonea, film Vima Vendersa “Papa Franja: čovek od reči” i film braće Damjana i Fabija Dinočenca “Dečaci plaču”.

Izvor Blic