Sreća, tuga, bol, patnja, radost… sve su to osećanja koja smo svi mi nekada proživeli i proživljavamo tokom celog života. Međutim, retko ko od nas se zapitao koliko ona dugo traju.Naučnici sa Univerziteta “Leven” u Belgiji su dali odgovor i na to.

Studija ovog Univerziteta je pokazala da tuga, recimo, nakon prekida ljubavne veze, smrti neke bliske osobe, ili generalni osećaj tuge, ljudi najintenzivnije doživljavaju, a razlog za to jeste taj što ona traje oko 240 puta duže nego druga osećanja, kao što su stid, iznenađenje, nervoza ili dosada.Naučnici su zaključili da tuga, od čak 27 različitih osećanja, najduže traje – oko 120 sati. Sledi mržnja koja ljude u proseku “drži” oko 60 sati, a zatim radost koja traje oko 35 sati.

Sledeći su očaj, nada, teskoba, razočaranje i zadovoljstvo koji u proseku traju 24 sata.Mnoge će iznenaditi da ljubomora može da traje svega 15 sati, olakšanje oko osam sati, entuzijazam oko šest sati, a divljenje i zahvalnost pet sati. Opuštanje traje 4,3 sata prema istraživanju naučnika, osećaj krivice 3,5 sati, stres tri sata, a ponos 2,6 sati.

Zatim slede ljutnja, dosada, iznenađenje, koji mogu da traju dva sata, nervoza i saosećanje 1,3 sata, poniženje 0,8 sati, strah samo 0,7 sati, a stid i gađenje 0,5 sati.U ovoj studiji naučnici su pratili ispitanike u svakodnevnom životu i analizirali njihove emocije,  intenzitet i njihovo prosečno trajanje.

Izvor 24sedam